Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brev på gränsen till fördumning

DN Kultur 4/6.

Jens Liljestrand tycker att danskens dumma brev borde ha stannat i mejlkorgen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det finns ett slags konsensus i svenska rikstidningar att inte publicera alla typer av texter. Gudarna ska veta att inboxarna på våra redaktioner är fulla med Flashback- och Avpixlatskribenters små funderingar, men som genom en tyst överenskommelse låter vi dem stanna där - plats i mejlkorgen!

Tydligen upphör dock regeln att gälla när avsändaren skriver från andra sidan sundet. Det är den enda rimliga förklaringen till att DN i går tryckte en lång, grumlig drapa av antropologen Dennis Nørmark, som vill leda i bevis att

1) svenska feminister är på väg att kastrera hela den manliga befolkningen, samtidigt som de

2) kastar skit på Danmark trots att

3) de frejdiga danskarna minsann har kommit mycket längre med jämställdheten än de inbilska svenskarna.


Som enda exempel på 2 nämns några formuleringar av undertecknad, gällande DR2:s "Blachman", ni vet det där härligt frigjorda public service-programmet där två flottiga snubbar i en soffa pratar "intellektuellt" om en tyst, naken kvinna.

Det Nørmark inte nämner är att

4) programmet väckte en våldsam debatt även i Danmark, där många av förståeliga skäl förfäras av de senaste årens långsamt sig utbredande geggiga smørrebrødsnationalism.