Syriens president Bashar al-Assad. Foto: Aijaz Rahi
Syriens president Bashar al-Assad. Foto: Aijaz Rahi

Brev från en
okänd sida

Publicerad

  Aron Lund läser Bashar al-Assads hemliga korrespondens

Man ska inte snoka i andras privatliv, men å andra sidan ska man inte göra ett helt lands politik till sin familjeaffär heller. Syriens president Bashar al-Assad får finna sig i att folk läser hans privata e-post.

Nu har The Guardian lyckats lägga beslag på vad som påstås vara ett stort antal privatmail till och från Bashar, hans hustru Asma al-Akhras och flera av deras vänner och medarbetare.

Äktheten går förstås inte att garantera (alla inblandade är araber, misstänkt många av mailen är på engelska), men i det stadium den syriska krisen befinner sig kan det nästan kvitta. Sanningen, varje krigs första offer, bars till sin sista vila redan för ett år sen, och sedan dess har ryktesspridningen varit bägge sidors viktigaste vapen.

 

Den offentliggjorda korrespondensen berör å andra sidan inte regeringsaffärer och innehåller inga dramatiska krigsbrottsavslöjanden.

Asma tycks mest engagerad i juvel- och skoshoppande, trogen sin roll som Syriens Marie Antoinette, och Bashars grövsta dokumenterade förbrytelse verkar vara att ha registrerat ett falskt mailkonto för att kunna köpa smörpop på Itunes trots amerikanska sanktioner. (Seriösa tyranner fildelar olagligt.)

Men i krig och kärlek: "Färdig vid femtiden, love u" skriver Asma till Bashar. "Det är den bästa reform något land kan få", svarar den lycklige diktatorn, "låt oss besluta om det i stället för alla de här skräplagarna om partier, val och medier".

Det är vackert, eller vore det, om inte maskingevärselden i Homs och Idleb hade överröstat turturduvornas kutter.

 

Aron Lund

kulturen@expressen.se

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag