Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brännande brudar

Ur "Adelshingst".

I Lovisa Siréns kortfilm "Pussy have the power" har ett tjejgäng lånat en musikstudio för att spela in en feministisk kampsång - en hyllning till "punanin", "pussyn" och "klittan". Tillsammans improviserar femme-kollektivet fram en pungspark mot patriarkatet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

De är överens om att de inte vill att musiken ska låta "för mycket snubbe". Men när en erfaren manlig kollega vant kliver in genom dörren och vill hjälpa till uppstår en ideologisk schism.

Några är för, men Sigrid, som producerar, är emot.

På ett träffsäkert sätt gestaltar Lovisa Sirén, vinnare av priset Startsladden vid årets filmfestival i Göteborg, hur skört systerskapet kan vara. Hon tar sig an frågorna på ett öppet, undersökande sätt, vilket påminner om konstnären och regissören Anna Odells i "Återträffen". Det är genialt och brännande - men också en deprimerande påminnelse om hur svårt det är att vara solitär i ett samhälle som bygger på patriarkala värden.

"Pussy have the power" är bara en i raden av kortfilmer med feministisk och normkritisk prägel som sköljer över det svenska filmlandskapet i vår.

"Äta lunch" av Sanna Lenken, "Embryo" av Emma Thorsander samt Linus Hartin och Sofia Priftis "Adelshingst", adresserar alla frågor om kropp, kön och samhälle.

I "Äta lunch" får vi följa några ungdomar över lunchen på en klinik för ätstörningar. Medan Emma Thorsander i den animerade dokumentären "Embryo" intervjuat fem kvinnor som gjort abort, vilka berättar om sina erfarenheter och hur de påfallande ofta mötts av fördömande kommentarer. I "Adelshingst" ger sig hemhjälpen Maria i sin tur ut på ett ovanligt korståg för att samla sperma från aristokratin till insemination för samkönade par - med syfte att blanda upp adelns blå blod - med regnbågens färger.

Svensk kortfilm står på barrikaderna - och bjuder på ett mer vågat och subversivt innehåll än de svenska långfilmerna.

 

Alexandra Sundqvist

kulturen@expressen.se

 

FOTNOT. Samtliga filmer visas under parollen "Svensk kortfilm c/o Folkets Bio" i vår. Filmerna finns också samlade i en kortfilmsbox.