"Hjärtat är bara en muskel är Kristofer Ahlströms tredje roman. Foto: GABRIEL LILJEVALL / FORUM"Hjärtat är bara en muskel är Kristofer Ahlströms tredje roman. Foto: GABRIEL LILJEVALL / FORUM
"Hjärtat är bara en muskel är Kristofer Ahlströms tredje roman. Foto: GABRIEL LILJEVALL / FORUM
"Hjärtat är bara en muskel.""Hjärtat är bara en muskel."
"Hjärtat är bara en muskel."

Bra sex gör ingen roman

Publicerad

Kristofer Ahlström är en gudabenådad stilist och "Hjärtat är bara en muskel" är inget undantag. Ulrika Knutson stör sig ändå på logiska luckor i berättandet.

"Jag har lärt er att älska /

Vill ni nu veta hur man tillfrisknar?" 

Dessa rader av Ovidius har Elisabeth skrivit upp på sitt kollegieblock, med tillägget: "Det var inte mycket hjälp". Hennes passion med Isak har för länge sedan nått the point of no return. Bara döden kan skilja dem åt, och döden gör sitt bästa. Kanske hjälper det, kanske inte.

 

LÄS MER – Malte Persson: Därför är det så svårt att skriva om bra sex 

Vampyrer

Kristofer Ahlström är en gudabenådad stilist, och det säger en hel del att sexscenerna är bäst. Så brukar det inte vara. Men han kan verkligen skildra kärlekens fysiska alkemi, där de älskande vill blanda blod, svett och tårar, utan att det blir larvigt. Bara de älskande vet hur en kittling går över i tortyr, att kärleksbetten påminner oss om vampyrers vanlighet.

Omärkligt övergår lust i olust. Svartsjuka, misstro, vanmakt smyger sig in i relationen, inte bara mellan Elisabeth och Isak utan också mellan Berättare och Läsare. Vem är det egentligen som berättar, och vem kan man lita på? Vad skiljer poesi från PR, kärleksförklaringar från manipulation? Det är tänkt att vara otäckt, och är det också. Vad skiljer kärleken från psykosen? Skickligt balanserar Kristofer Ahlström även på den gränsen.

 

LÄS MER – Nils Schwartz läser Kristofer Ahlströms andra roman 

Busschaufför

Men små saker stör mig, små saker som inte borde vara betydelsebärande. Som sättet Elisabeth beskriver sin egen magra, kantiga kropp, liksom utifrån. Gillar hon den eller gillar hon den inte? Det är oklart. Jag undrar också varför denna poesiläsande unga kvinna börjar köra buss? Personlig läggning? Försörjning? Det spelar ju ingen roll, eller gör det? Jag kan inte se henne bakom ratten. Alltså undrar jag varför författaren alls har placerat henne där.

Det här är småsinta invändningar, men en riktigt bra roman tystar den sortens protester. Eftersom Kristofer Ahlström har det mesta som krävs av en riktigt bra författare så är det bara att önska honom välkommen tillbaka.

 

ROMAN

KRISTOFER AHLSTRÖM

Hjärtat är bara en muskel

Forum, 278 s.

 

 

Ulrika Knutson är kulturjournalist och medarbetare på Expressens kultursidor.

Relaterade ämnen
Ulrika Knutson
Ulrika Knutson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag