Astrid Seeberger. Foto: Sofia Runarsdotter
Astrid Seeberger. Foto: Sofia Runarsdotter

Bortglömd tysk vardag i ny roman

Publicerad

Nils Schwartz läser om en annan sida av andra världskriget i Astrid Seebergers "Nästa år i Berlin".

När Astrid Seeberger i början av 1960-talet var 17 år och hade vunnit ett litterärt pris för bästa studentuppsats och nyss hade förlorat sin oskuld och ensam hemma hos föräldrarna i Stuttgart sett en film på tv om Förintelsen, som ingen i Tyskland då ville tala om, och hon hade hört så mycket gott om det moderna välfärdslandet Sverige och dess diktare med efternamn av träd, beslöt hon sig för att flytta dit och försörja sig som skribent.

Hon kom att stanna, men hon blev varken författare eller journalist, utan slog in på den medicinska banan och är i dag överläkare och njurspecialist på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Om sina erfarenheter därifrån skrev hon för fem år sedan en uppmärksammad bok om konsten att tala med patienter – "Den skamlösa nyfikenheten".

 

Framgången med boken tycks ha förlöst den uppdämda skrivlusten, så att denna nu 50 år senare får fritt utlopp i romanen "Nästa år i Berlin".

Det är visserligen en formellt dokumentär berättelse om hennes egen barndom och framför allt hennes föräldrars och morföräldrars liv i krigets och efterkrigstidens Tyskland – både dess östra och dess västra statsbildning – men där den förlösta skrivlusten lockar henne att utforma varje andra- och tredjehandsuppgift till skönlitterärt gestaltade scener, och att sätta in scen för scen i en spänningshöjande dramaturgi.

Utgångspunkten, varifrån perspektivet vrider sig både framåt i tiden mot hennes nuvarande liv på en ö i en sörmländsk insjö och bakåt mot krigs- och efterkrigsåren i Tyskland, är hennes återbesök hos moderns sista dagar och död i Stuttgart år 2007.

 

Ingen av Seebergers släktingar var nazister, men inte heller aktiva motståndare. Morbröderna tjänstgjorde i Wehrmacht, den ene på öst– den andre på västfronten. Den BBC-lyssnande morfadern flydde västerut från Ostpreussen – nuvarande Polen – innan Gestapo fått korn på honom. Men Seebergers då tonåriga mor blev tvångsansluten till Bundes Deutscher Mädel,

Om faderns bakgrund får vi inte veta så mycket. Han var kartongmakare, men tidigt drabbad av en sjukdom som krökte hans ryggrad till en växande puckel. Seebergers förhållande till sin mor är både ömsint och förstående, men ger ändå känslan av ett kratsande på en glaskupa, där modern sitter instängd med sina minnen och oöverkomliga förluster.

 

Berättelserna om andra världskrigets Tyskland handlar som regel antingen om Förintelsens offer eller om nazismens bödlar.

Seebergers fina bok vittnar om att det också fanns ett annat mera undanskymt krigsliv som det sällan skrivs om, ett liv där ingen var offer och ingen var bödel, men som ändå lämnade mardrömmar efter sig som oroar även de efterlevandes nattsömn.

 

Följ Expressen Litteratur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag