Bor granne med tvivlet

Publicerad
Uppdaterad
I dagarna invigs Kalmars nya konstmuseum av kulturministern. Det är en elegant trevåningskub klädd i svartbetsad träpanel som fått mycket skit i lokalpresss och av gemene kalmarit. Moderata oppositionspolitiker har ifrågasatt projektet och sagt att en kommun med dålig ekonomi inte ska bygga onödiga konstmuseer.
Så långt är allt ungefär som det brukar. Närmast kommer nu byggnaden att hyllas av tillresta riksmedier, precis som utställningsprogrammet med dess skarpa samtidsvinkel och östersjöfokus av dito konstkritiker.
Frågan är vad som händer sedan. Kommunen betalar byggnaden medan Kalmars konstförening är huvudman för verksamheten, som finansieras med regionala stödpengar och av Statens kulturråd. Museichef Klas Börjesson bedyrar att det nya museet är ett långsiktigt åtagande av kommun och region.
Fan tro’t. Lika mycket som politiker älskar att inviga nya byggnader som ”sätter staden på kartan”, lika lite tycker de om den vardagligt gråa driften. Lägg sedan till eventuellt vikande besökssiffror och en och annan småkontroversiell eller bara obegriplig utställning, så kan allt snart se väldigt annorlunda ut.
Dunkers kulturhus i Helsingborg? Ny inriktning. BAC i Visby? Nedlagd utställningsverksamhet. Rooseum i Malmö? Finns inte mer. Bildmuseet i Umeå? Svårt underfinansierat.
Kulturinstitutioner behöver precis den långsiktighet som politiker brukar beskylla kvartalskapitalistiska storföretag för att sakna när de lägger ner på deras ort.

För att bli en angelägenhet också utanför den egna regionen – för att hamna på kartan – krävs både uthållighet och mod att rida ut insändarstormar. Hoppet finns för Kalmars nya konstmuseum. Men det det bor granne med tvivel.

FOTNOT: Nya Kalmar Konstmuseum invigs officiellt på lördag av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag