Bonnierförlagen: Vi vill inte ha Nya Tider på Bokmässan

Bokmässan i Göteborg 2016.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Flera förlag sätter press på Bokmässan att inte släppa in den högerextrema tidningen Nya Tider. Bonnierförlagen för nu en "intensiv dialog" med mässledningen.

– Vi har haft mängder av telefonsamtal med dem, säger Håkan Rudels, Bonnierförlagens vd.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Nya Tiders närvaro på Bokmässan i Göteborg har ställts i ny dager sedan Expo för en tid sedan avslöjade att Sanna Hill, en av grundarna och ägarna till AlternaMedia AB som ger ut Nya Tider, ligger bakom en film där tittarna uppmanas att uppsöka journalister i deras hem så att de "tänker om när de ska hänga ut folk". I filmen görs ett så kallat "hembesök" hos bland annat Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, vilket bland andra SVT:s "Kulturnyheterna" rapporterat om.

Det har fått bokförlaget Natur och Kultur att skicka ett brev till Bokmässan där de kritiserar Nya Tiders närvaro, skriver DN. 

Men Natur och Kultur är inte det enda bokförlaget som försöker att sätta press på Bokmässan om Nya Tiders närvaro.

Bonnierförlagen: Vill inte ha Nya Tider på plats

Även Bonnierförlagen – Sveriges största förlagsgrupp, som omfattar bland andra Albert Bonniers förlag, Wahlström & Widstrand och Bokförlaget Forum – för sedan Expos avslöjande "en intensiv dialog" med Bokmässan om Nya Tiders deltagande.

– Vi delar inte Bokmässans åsikt just nu, vi vill inte ha Nya Tider på plats, säger Håkan Rudels, Bonnierförlagens vd. 

– Vi har ju pratat med mässan länge om det här, senast förra veckan hade vi ett flera timmar långt möte med dem om detta, och vi har haft mängder med telefonsamtal med dem efter avslöjandet.

Enligt Håkan Rudels finns det för närvarande inga planer på att förlagsgruppen ska ställa in sin mässmedverkan, om Bokmässan inte stänger dörren för Nya Tider. Men han utesluter inte att deras beslut kan komma att omprövas. 

– Som det ser ut just nu kommer vi finnas på plats på mässan precis som förra året. Men sedan får vi se hur saker och ting utvecklas här framöver. Vi hoppas ju att mässan fattar ett beslut i frågan kring Nya Tider som vi gillar, säger Håkan Rudels.

– Men om situationen inte förändras ytterligare, och Nya Tider ändå är där, så kommer det åtminstone få konsekvenser för hur vi agerar på mässan. Det skulle göra att vi kanske rör oss ännu mer åt det andra hållet gällande utryck på våra montrar och så vidare.

Kan man se det som problematiskt att en så resursstark aktör som ni försöker påverka vilka som får ställa ut på mässan?

– Den viktigaste slutsatsen som man kan dra av det här är att det är väldigt komplext. Som mässan ofta påpekar har Nya Tider å ena sidan yttrandefrihet. Men samtidigt måste vi se till vilken typ av verksamhet vi bedriver. På Bonnierförlagen bedriver vi ett publicistiskt arbete, och i och med det behöver man stå för någonting, det går inte bara att säga vad som är lagligt och inte lagligt. Och då får man på driva de frågor som man tror på, säger han.  


LÄS MER – Ida Ölmedal: Därför har Bokmässan ansvar för högerextremas yttrandefrihet 

Norstedts: Aktiv dialog med Bokmässan

Också Norstedts förlagschef Eva Gedin säger att förlaget för en dialog med Bokmässan om Nya Tider, och att de ser tidningens närvaro som en provokation. Men hon betonar att det är viktigt att förlaget ändå finns på plats under mässan. 

– Vi har också en väldigt aktiv dialog med mässan, även om vi inte har fört den i ett öppet brev som Natur och Kultur. En enkel lösning vore ju om mässan beslutade sig för att kasta ut Nya Tider.

– Men även om de beslutade sig för det, så skulle det inte lösa det större problemet, att den här typen av krafter finns överallt, och vi måste hela tiden förhålla oss till det. Och om Nya Tider får ställa ut är det desto viktigare att vi inte abdikerar från den här scenen.