Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fem fördomar om Luther

Foto: Expressen

Ärkebiskop Antje Jackelén och Mark Levengood gästar Ida Ölmedal för att reda ut fem fördomar om Luther och Sverige under bokmässan i Göteborg.


Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Se klippet i spelaren ovan.

Under samtalet kommenterar de även den pågående nazistdemonstrationen.

– Jag tycker för det första att polisen i Göteborg har gjort ett riktigt skitarbete, de gav ett tillstånd utan att alls kolla förutsättningarna, de missade Yom Kippur, säger Mark Levengood om demonstrationen, som fortfarande pågår under samtalet.

– Sedan får man kolla på, vad vill nazisterna? Jo de vill skrämma oss. Vi kan låta bli att bli skrämda så har de misslyckats med det. Man kan aldrig skydda sig mot människor som är dumma i huvudet. Vi har ett ordspråk i Finland som är “idiotens mor är alltid gravid”. Mitt förhållningssätt är att jag vägrar bli rädd, säger Mark Levengood. 

Även ärkebiskop Antje Jackelén markerar starkt mot nazismen. 

– Den stora frågan som jag bär med mig är hur tolerant man ska vara mot intoleransen. Det är viktigt att stå upp för de värderingar som man står för. För mig som kristen är det naturligtvis väldigt tydligt att säga att alla människor är skapade till guds avbild och man får inte trampa på en annan människas värdighet, då förlorar man också sin egen, säger ärkebiskop Antje Jackelén.