Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bokmässan erbjöd Nya Tider ersättning

Bokmässans vd Maria Källsson.Foto: Ola Kjelbye / OLA KJELBYE FOTOGRAFI AB
Bokmässan Göteborg.Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES

I går kom beskedet att Bokmässan svängt i frågan om Nya Tiders medverkan – igen.

Men redan i fredags träffade Bokmässans vd Maria Källsson Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk.

– De försökte köpa sig ur avtalet på olika sätt, säger Vávra Suk.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Nya Tider

■ Enligt stiftelsen Expo präglas tidningens innehåll av antisemitiska konspirationsteorier och har tydliga kopplingar till den nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

■ Nya Tider beskriver sig själva som en tidning som "granskar makteliten /…/ och rapporterar de viktigaste nyheterna från Sverige och Världen med unik information och från folkets perspektiv"

■ Chefredaktören Vávra Suk har en bakgrund i Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna.

■ Tidningen uppbär sedan 2013 statligt presstöd.

Bokmässan Göteborg har hunnit ompröva sin hållning till tidningen Nya Tiders medverkan ett antal gånger vid det här laget. Först ja, sen nej – och nu senast ett ja igen.

I det senaste beslutet skriver man att "efter att ha initierat en egen juridisk prövning har Bok & Bibliotek i Norden AB i dag /…/kommit fram till att det ingångna avtalet med AlternaMedia/Nya Tider kommer att fullgöras".

Men enligt Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk var det deras hot om en juridisk process som fick Bokmässan att backa.

– När vi fick beskedet att vi inte var välkomna längre så tittade vi på kontraktet och såg att det inte fanns någon väg för dem att backa ur det ensidigt. Då tog vi kontakt med en jurist och hotade med att gå till domstol om de inte följde det ingångna avtalet, säger han.

 

LÄS MER: Grattis Bokmässan – nu är farsen komplett

Ville köpa sig ur avtalet

I fredags träffades han och Bokmässans vd Maria Källsson i Stockholm för att gå igenom kontraktet.

– Då försökte de på olika sätt köpa sig ur avtalet. I ena stunden sa de att vi inte kunde komma dit, men i nästa stund ville de erbjuda oss ersättning för att inte inleda en juridisk process.

Hur mycket erbjöd de?

– Det var inga konkreta summor. Bokmässan försökte säga att vi bör undvika att dra in jurister i det här. Men då förklarade vi att vi bara tjänar på att det här fortsätter att leva i medierna.

Har Bokmässans agerande påverkat uppmärksamheten kring er?

– Ja absolut, det är väldigt många som har velat stödja yttrandefriheten. Det är många som inte kände till oss som har fått upp ögonen för Nya Tider, och flera som har tecknat stödprenumerationer. Men samtidigt har vi anklagats för så absurda saker, så det har ju varit negativ publicitet också, säger Vávra Suk.

 

LÄS MER: Ska Bokmässan kasta ut Adonis också?

"Naturligtvis måste man ersätta"

Bokmässans vd Maria Källsson bekräftar mötet med Vávra Suk. Bland annat ska man ha diskuterat en möjlig kompensation till Nya Tider.

– När man sitter i den sitsen som vi satt i, så måste man undersöka alla olika detaljer. Jag frågade dem hur de såg på vägen fram, precis så uttryckte jag mig. De vidhöll sitt intresse i att vilja ställa ut.

Erbjöd ni Nya Tider ersättning för att de inte skulle driva en juridisk process mot er?

– Vi bad dem sammanställa sina tankar och återkoppla om hur de ser på vägen fram. Om ett avtal ska brytas så är det klart att vi naturligtvis måste ersätta dem. De har ju betalat pengar till oss för att ställa ut och vi ville bryta det avtalet. Men jag vill inte gå in på detaljerna mer än så, säger Maria Källsson.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.