Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bokmässan är ett slagfält – alla behövs

Jens Liljestrand. Foto: Ylwa Yngvesson
Högt publiktryck på Bokmässan. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

103 författare och kulturarbetare kräver att Bokmässan Göteborg stoppar antidemokratiska utställare framöver.

Jens Liljestrand ser snarare ett behov av att fler goda krafter tar sig till mässan.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I mitt scensamtal med Sofi Oksanen i Expressens monter på söndagen pratade vi om Nya Tiders närvaro på Bokmässan. Hon drog då en parallell till den årliga bokmässan i ukrainska Lviv, som efter den ryska invasionen har tvingats införa en ny regel. Ryska författare och ryska läsare är fortsatt välkomna, men inte institutioner finansierade av ryska staten. Det hade varit liktydigt med att välkomna sin fiende.

För mig är det där jämförelsen hamnar. Är demokratin under attack? Befinner vi oss i krig, bokstavligt, med krafter som hotar att erövra vårt land och diktera våra liv?

Nej, så stor dignitet vägrar jag ge rasisterna i Nya Tider och deras fyra kvadratmeter stora monter, och därför skulle jag heller aldrig skriva på en lista och hota att bojkotta Bokmässan om de inte portförbjuder "antidemokratiska och rasistiska utställare", som det heter i det upprop som Expressen Debatt publicerar i dag. Till skillnad från exempelvis min kollega Martin Aagård på Aftonbladets kultursida, tycker jag inte att någon tjänar på att jag stannar hemma i protest.

 

LÄS MER: Bokmässan erbjöd Nya Tider ersättning

Förakt för antidemokrater

Snarare tänds lusten att åka till Göteborg och arrangera massor av samtal om rasism, feminism, normkritik, makt och mångkultur. Mitt förakt för rasister och antidemokrater är alldeles för stort för att de ska kunna tvinga mig att avboka årets roligaste helg. Och sällan har en debatt känts så förlösande som när Janne Josefsson mötte DN:s Kristina Lindquist i ett stundtals direkt hätskt meningsbyte i Expressens monter, angående just Nya Tider och yttrandefrihetens gränser.

Fria författare som Augustvinnaren Elisabeth Åsbrink, poeten Athena Farrokhzad och Expressenkritikern Peter Fröberg Idling, samtliga bland undertecknarna, har förstås all rätt att göra det som intellektuella har gjort i alla tider: följa sitt samvete. Det har varit djupt olustigt att höra om hur personer som Alexandra Pascalidou (som skrivit på) och Patrik Lundberg (som inte skrivit på) känt sig förföljda på mässgolvet av fascister och nynazister – samtidigt som det är svårt att se hur en bojkott ska kunna hindra enskilda individer att lösa entrébiljett och klampa in bland boktravar och godisskålar.

 

LÄS MER: Ska Bokmässan kasta ut Adonis också?

Ett symboliskt krig

En eventuell bojkott riskerar också att trassla till det för medverkande förlag, medier och organisationer. Hur påverkas Natur & kultur om förläggaren Lawen Mohtadi ställer in? Ska bokförlaget Atlas avboka sin stora och välbesökta monter när de två cheferna bojkottar? Och hur ska Svenska författarförbundet stå upp för yttrandefrihet när ordförande Gunnar Ardelius väljer att stå utanför?

Mest av allt bekräftar uppropet att Bokmässan, liksom hela den mediala, digitala och kulturella sfären, är på väg att bli en del av ett symboliskt krig mellan olika värdesystem, där åsikter ställs mot lögner, sanning mot faktaresistens. Och till det slagfältet behöver alla goda krafter mobiliseras.

Så packa väskan, vässa argumenten, ta din tygkasse och kom.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga nyheter!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!