Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Bokförlag ska inte vara åsiktspoliser"

Författaren Katerina Janouch.
Foto: Emil Nordin
Ann-Marie Skarp, förläggare på Piratförlaget.
Foto: Robban Andersson

Piratförlagets vd Ann-Marie Skarp har tagit avstånd från författaren Katerina Janouchs uttalanden i tjeckisk tv.

Men bokförlag bör inte lägga sig i författares privata åsikter, menar förläggaren Pelle Andersson.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det är fint att Ann-Marie Skarp tar avstånd från Katerina Janouch idiotier. Men var det verkligen nödvändigt - de flesta förstod nog att Piratförlaget inte höll med sin tokiga författare? Det skulle bli ganska mycket att ta avstånd ifrån på många olika förlag om de var tvungna att hålla koll på allt vad författarna tycker och tänker.

Författare har ett privatliv och förlag är inte åsiktspoliser. Vi tar bara ansvar för det som står i de böcker vi publicerar, och vi delar förstås inte alla åsikterna där heller. Om författarna dessutom vid sidan av dem hyser tokiga åsikter så är det upp till dem.

Förlagen jobbar för yttrandefrihet

Alltså, en gång för alla: Förlag vill ha bredd i åsikterna, vi jobbar för yttrandefrihet. Det är själva fundamentet för verksamheten!

Men det är precis som med vänskap. Blir en gammal vän SD-språkrör, brunvänster eller aktiv spridare av falsk information så kommer vänskapen att upphöra och på samma sätt kommer förlaget förmodligen inte orka jobba med en sådan typ.

Åsiktsbråken skulle uppta för mycket tid - och de sjuka åsikterna skulle säkert göra publicering av böckerna omöjlig. Samarbetet skulle, om inte annat, med tiden upphöra.

Vi får väl se hur länge Piraterna orkar lyssna på Katerina Janouch i svenska och utländska medier.


Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga texter


Pelle Andersson

Vd och förläggare på Ordfront

Kultur@expressen.se