Bohman och Norén är årets Augustfavoriter

Lars Norén kan vinna Augustpriset för "En dramatikers dagbok 2013-2015".
Foto: Anna Bergkvist / GT/EXPRESSEN
Therese Bohman är favorit till att vinna Augustpriset.
Foto: Göran Segeholm / NORSTEDTS
Niklas Orrenius är en möjlig vinnare i fackbokskategorin.
Foto: Åsa Sjöström / BONNIERS

Ikväll avslöjas årets Augustpristagare 2016.

Jens Liljestrand ser Expressen Kulturs Therese Bohman som en lågoddsare att ta hem priset för romanen "Aftonland".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

"22 man jagar en boll i 90 minuter och sedan vinner alltid Tyskland." Det klassiska citatet, tillskrivet den brittiska fotbollsspelaren och numera expertkommentatorn Gary Lineker, skulle kunna gå att applicera på Augustpriset:

18 författare jagar 100 000 kronor i en månad och sen vinner alltid P O Enquist. Eller Kerstin Ekman. Eller Bengt Jangfeldt.

Men i år stämmer inte den gamla sanningen. Bland de nominerade i år är det bara bilderboksförfattaren Eva Lindström (se ovan) som är veteran i sammanhanget. När varken Sara Stridsberg och Jonas Hassen Khemiri har utkommit med något nytt och Augustfavoriten Steve Sem-Sandberg något förvånande har ratats av juryn, lämnas fältet (eller fotbollsplanen, om man så vill) öppet för parnassens snabbfotade rookies att visa sina finter.


LÄS MER: Business as usual på Augustnomineringen 2015

Bohman eller Norén vinner

Andrzej Tichý ("Eländet"), Lina Wolff ("De polyglotta älskarna") och Linda Boström Knausgård ("Välkommen till Amerika") är alla författare som under flera år har varit populära hos kritikerna men hittills aldrig fått det där riktigt stora publikgenombrottet.

Detsamma kan inte sägas om Ann Jäderlund ("Djupa, kärlek, ingen"), som sedan 1980-talet har varit en av Sveriges mest uppburna och prisbelönta poeter. Få höjer nog ögonbrynen åt den nomineringen; däremot är det obegripligt att Augustjuryn fortsätter att pliktskyldigt nominera en diktsamling varje år, trots att ingen poet har vunnit sedan Tomas Tranströmer tog hem priset med "Sorgegondolen" 1996.

Vinner? Det gör Therese Bohman för "Aftonland" (hurra!) eller Lars Norén för "En dramatikers dagbok 2013-2015". Två böcker som faktiskt har en hel del gemensamt, inte minst präglas de båda av en kompromisslös kärlek till konsten.

Vad jag saknar? Varje år brukar juryn lyfta fram åtminstone en debutant, och jag hade gärna sett exempelvis Tone Schunnessons "Tripprapporter" i den kategorin. Och visst hade Ola Larsmos "Swede Hollow" förtjänat en nominering. Men det hade kanske gjort Bonnierförlagens dominans alltför besvärande.


LÄS MER: Inför Augustnomineringarna 2014

Orrenius favorit

Bland fackböckerna räknar jag Niklas Orrenius ("Skotten i Köpenhamn") och Elisabeth Åsbrink ("1947") som favoriter. Två omistliga essäistiska reportage som båda ger perspektiv på vår tids fundamentalism och radikalisering, det ena genom det historiska prismat, det andra genom en närgången studie av Lars Vilks, som människa och fenomen.

Med detta sagt är fackbokskategorin alltid något av ett mysterium i en tid där fakta och fiktion smälter samman – vad är det till exempel som gör att Noréns dagböcker klassas som skönlitteratur?

Övriga nominerade fackböcker är "Gutenberggalaxens nova" av Nina Burton, "Arktis" av Felix Heintzenberg och Ole Jørgen Liodden, "Glömskans bibliotek" av UKON samt "Fattigfällan" av Charlotta von Zweigbergk.

I kväll vet vi.


Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga texter.