Lars Norén kan vinna Augustpriset för "En dramatikers dagbok 2013-2015". Foto: Anna Bergkvist / GT/EXPRESSENLars Norén kan vinna Augustpriset för "En dramatikers dagbok 2013-2015". Foto: Anna Bergkvist / GT/EXPRESSEN
Lars Norén kan vinna Augustpriset för "En dramatikers dagbok 2013-2015". Foto: Anna Bergkvist / GT/EXPRESSEN
Therese Bohman är favorit till att vinna Augustpriset. Foto: Göran Segeholm / NORSTEDTSTherese Bohman är favorit till att vinna Augustpriset. Foto: Göran Segeholm / NORSTEDTS
Therese Bohman är favorit till att vinna Augustpriset. Foto: Göran Segeholm / NORSTEDTS
Niklas Orrenius är en möjlig vinnare i fackbokskategorin. Foto: Åsa Sjöström / BONNIERSNiklas Orrenius är en möjlig vinnare i fackbokskategorin. Foto: Åsa Sjöström / BONNIERS
Niklas Orrenius är en möjlig vinnare i fackbokskategorin. Foto: Åsa Sjöström / BONNIERS

Bohman och Norén är årets Augustfavoriter

Publicerad

Ikväll avslöjas årets Augustpristagare 2016.

Jens Liljestrand ser Expressen Kulturs Therese Bohman som en lågoddsare att ta hem priset för romanen "Aftonland".

"22 man jagar en boll i 90 minuter och sedan vinner alltid Tyskland." Det klassiska citatet, tillskrivet den brittiska fotbollsspelaren och numera expertkommentatorn Gary Lineker, skulle kunna gå att applicera på Augustpriset:

18 författare jagar 100 000 kronor i en månad och sen vinner alltid P O Enquist. Eller Kerstin Ekman. Eller Bengt Jangfeldt.

Men i år stämmer inte den gamla sanningen. Bland de nominerade i år är det bara bilderboksförfattaren Eva Lindström (se ovan) som är veteran i sammanhanget. När varken Sara Stridsberg och Jonas Hassen Khemiri har utkommit med något nytt och Augustfavoriten Steve Sem-Sandberg något förvånande har ratats av juryn, lämnas fältet (eller fotbollsplanen, om man så vill) öppet för parnassens snabbfotade rookies att visa sina finter.

 

LÄS MER: Business as usual på Augustnomineringen 2015

Bohman eller Norén vinner

Andrzej Tichý ("Eländet"), Lina Wolff ("De polyglotta älskarna") och Linda Boström Knausgård ("Välkommen till Amerika") är alla författare som under flera år har varit populära hos kritikerna men hittills aldrig fått det där riktigt stora publikgenombrottet.

Detsamma kan inte sägas om Ann Jäderlund ("Djupa, kärlek, ingen"), som sedan 1980-talet har varit en av Sveriges mest uppburna och prisbelönta poeter. Få höjer nog ögonbrynen åt den nomineringen; däremot är det obegripligt att Augustjuryn fortsätter att pliktskyldigt nominera en diktsamling varje år, trots att ingen poet har vunnit sedan Tomas Tranströmer tog hem priset med "Sorgegondolen" 1996.

Vinner? Det gör Therese Bohman för "Aftonland" (hurra!) eller Lars Norén för "En dramatikers dagbok 2013-2015". Två böcker som faktiskt har en hel del gemensamt, inte minst präglas de båda av en kompromisslös kärlek till konsten.

Vad jag saknar? Varje år brukar juryn lyfta fram åtminstone en debutant, och jag hade gärna sett exempelvis Tone Schunnessons "Tripprapporter" i den kategorin. Och visst hade Ola Larsmos "Swede Hollow" förtjänat en nominering. Men det hade kanske gjort Bonnierförlagens dominans alltför besvärande.

 

LÄS MER: Inför Augustnomineringarna 2014

Orrenius favorit

Bland fackböckerna räknar jag Niklas Orrenius ("Skotten i Köpenhamn") och Elisabeth Åsbrink ("1947") som favoriter. Två omistliga essäistiska reportage som båda ger perspektiv på vår tids fundamentalism och radikalisering, det ena genom det historiska prismat, det andra genom en närgången studie av Lars Vilks, som människa och fenomen.

Med detta sagt är fackbokskategorin alltid något av ett mysterium i en tid där fakta och fiktion smälter samman – vad är det till exempel som gör att Noréns dagböcker klassas som skönlitteratur?

Övriga nominerade fackböcker är "Gutenberggalaxens nova" av Nina Burton, "Arktis" av Felix Heintzenberg och Ole Jørgen Liodden, "Glömskans bibliotek" av UKON samt "Fattigfällan" av Charlotta von Zweigbergk.

I kväll vet vi.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga texter.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag