Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bögarnas guldålder och att tänka fritt

Queerkanon/2: Stefan Ingvarsson rekommenderar några välskrivna romaner om böghistoria.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Reinaldo Arenas, "Innan mörkret faller" 


En självbiografisk lektion i att tänka, knulla och skriva fritt. Revolutionsårens Kuba är en explosion av politisk och sexuell frihet som krossas av diktaturen och tvingas in i koncentrationsläger eller exil. Medlöpare, cyniker och angivare är vinnarna. Drömmarna överlever i litteraturen. Blev även en uppmärksammad filmatisering. Läs sedan mästerverket "Paradiso" av en annan homosexuell kuban: José Lezama Lima.


Edmund White, "The farewell symphony"


Historien om bögarnas guldålder som slog sig fram ur skuggorna och parkerna, gav hela världen ny konst och musik och sexuell frihet bara för att krossas av en brutal epidemi och gå under som ett sjunket Atlantis. Tack och lov finns den tidens New York, Paris och Rom fångat i ord genom denna fantastiska roman. Bör översättas till svenska och ges ut som en modern klassiker.


Michal Witkowski, "Lubiewo"


Den moderna bögen föds ur fjollan och detta är fjollornas historiebok och uppslagsverk. I skuggan av kåta sovjetiska värnpliktiga och i botten av den östeuropeiska betongtristessen frodas en fantasivärld helt utan begränsningar och med en aldrig sinande tillgång på kuk att suga.