Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vuxenvärlden förstör – barnen bygger upp

Emma Adbåge med sin bilderbok "Gropen".
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Emma Adbåge får Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok.

Gunilla Brodrej får syn på en särskild sorts tröst i bilderboken.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

AUGUSTPRISET | KOMMENTAR. Emma Adbåge får Augustpriset för en berättelse om en grupp förskolebarn som fortsätter sina småfarliga lekar trots att den fyrkantiga vuxenvärlden försöker hindra dem. Ett bra val som känns samtida.

Om vi vuxna känner oss vilsna så är det säkert inte unikt. Varje tid innehåller väl sin ångest. Men en sak tror jag är ett samtidsfenomen, kanske särskilt här och nu i Sverige. Och det är en benägenhet att dämpa vilsenheten genom att söka trygghet och tröst hos våra barn. Eller bara genom att gå tillbaka till vår barndom och försöka få tag på den människa vi var då.


Emma Adbåges "Gropen" (recenserad 19/11) innehåller den sortens tilltro till det kloka barnet. Vuxenvärlden förstör, i detta fall den härliga lekgrop som barnen på förskolan använder varje dag. Men barnen bygger upp. Jorden som gropen fylls med blir en lekhög. Kreativiteten fortsätter. 

Allt blir bra, om bara barnen får bestämma. Detta hoppas vi ju så innerligt. Men det är ett tungt ansvar vi lägger på deras späda axlar. Samtidigt som vi fortsätter att hoppas på att den vuxne äntligen ska komma in i rummet. Det är lite rörigt kring gropen.Gunilla Brodrej är kritiker och ungkulturredaktör på Expressens kultursida.