Västeuropa har börjat likna Putins Ryssland

Anna-Lena Laurén.
Foto: Oksana Yushko / Norstedts
Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT NYHETSBYRÅN
Anna Hellgren.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Anna Hellgren har läst Anna-Lena Lauréns nya bok om Ryssland.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Titeln på DN-korren Anna-Lena Lauréns bok är ett återvunnet begrepp. Efter att revolutionärer spränger en bomb i Vinterpalatset 1880 går tsar Alexander II till tvåfrontsattack: stenhård repression av upprorsmakarna kombinerad med reformer i skenbart demokratisk riktning. ”En järnnäve i en sammetshandske”, som författaren sammanfattar metoden. 

”Sammetsdiktaturen. Motstånd och medlöpare i dagens Ryssland”.

Det vill säga lite som Vladimir Putins samtida Ryssland, med sina på papperet fria val och en skinande modern huvudstad. En stat där illusionen är allt, och där, för att citera journalisten Peter Pomerantsev, ingenting är sant och allt är möjligt. 

Ryssland är ingen diktatur vare sig i teori eller praktik, men ett land där makten när som helst kan slå människors liv och livsverk i spillror. Samtidigt som den rikligt belönar de som spelar med i Kremls charader.

”Sammetsdiktaturen” är ett slags grundkurs i rysk kultur och samhällsliv, en mångårig korrespondents skickliga studie av ett land och ett folk som aldrig upplevt demokrati. Varför hotar Putin sina grannländer i stället för att locka dem med kultur och gemensamt språk? Hur är man en människa i ett system som belönar blind lojalitet med makten? Och vad händer med sanningen när alla vet att den som gör anspråk på den ljuger?

Misstron mot myndigheter, paragrafrytteriet och den cyniska roffarmentaliteten.

När ”Sammetsdiktaturen” är som bäst avtäcker Laurén gliporna i regimens väv, visar följderna av århundraden av brutala härskare som inte sett till några andra intressen än de egna. Misstron mot myndigheter, paragrafrytteriet och den cyniska roffarmentaliteten. Men också humorn, värmen och vänligheten människor emellan. 

Anna–Lena Laurén varvar vardagliga, ibland kåserande, iakttagelser från simhallen eller bussen med större reportageresor. Till Sjijes i nordvästra Ryssland, där lokalbefolkningen slagit läger för att hindra Moskva från att dumpa sina sopor i trakten, och Karelen där det isande dramat om historikern Jurij Dmitrijev utspelar sig. Efter flera uppmärksammade rättegångar döms Dmitrijev till fängelse med hjälp av fabricerade pedofilanklagelser. Det verkliga skälet är hans idoga arbete med att kartlägga massgravar från den stora terrorns tid. 

Precis som i fallet med Gulaglägret Perm-36 (som exproprierats av staten och försetts med en utställning med fokus på lägervakternas liv i stället för offrens) passar massgravar med avrättade civila dåligt för den makt som vill låta också minnet av Stalin underkastas sin version av objektivitet – det vill säga att ingen sanning är bättre eller sämre än någon annan.

En av Lauréns mest intressanta iakttagelser är hur Västeuropa närmat sig Ryssland på senare tid. Inte i form av Putinblinkande högerpopulistiska politiker, även om så också är fallet, utan i medborgarnas själva förhållningssätt till samhället. I västs mångåriga demokratier växer den postsovjetiska impulsen att inte lita på institutioner och myndigheter utan bara till ”egna” informationskällor. Världen ses allt mer i svart eller vitt, med makthavare som alla är likadana i sin strävan att blåsa folket. 

Hon får gärna skriva en ny bok om saken. SAKPROSA

ANNA-LENA LAURÉN

Sammetsdiktaturen. Motstånd och medlöpare i dagens Ryssland

Norstedts, 201 s. Anna Hellgren är redaktör och kritiker på Expressens kultursida.
Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=81636&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.