Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tusen svenska klassiker

50 år av svensk populärkultur sammanfattas i text och bild på 1000 sidor.
Gunilla Brodrej tar barnen till hjälp i en spaning efter den tid som flytt.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

FAKTA

TUSEN SVENSKA KLASSIKER | Urval och texter: Jan Gradvall, Björn Nordström, Ulf Nordström, Annina Rabe | Norstedts, 1000 S.

För det första drar man en suck av lättnad.
Man är inte för gammal.
Man tillhör dem som kan hitta sina år och nostalgitrippa omkring i Tusen svenska klassiker 1956 till i dag, full av roliga texter och bilder om högt och lågt.
För det andra och tredje undrar jag hur man ska använda den.
Jag hämtar barnen.

Äldsta dottern bläddrar igenom sitt år, 1991, och konstaterar snabbt att det var ett riktigt tråkigt ett. Detta var 80-talets sista dödsryckningar. Mauro Scocco, Peter LeMarc, Wilmer X, Ernst Brunners Kocksgatan, Jan Troells Il Capitano, Ulf Lundkvists Assar. Denna tristess och melankoli kontrasterar mot ett och annat kommersiellt jippo typ Carolas stormvind och Army of lovers kalkylerade disko. Nej, min k. dotter. Fullt så illa var det inte. Men inte var det bra. Inte någonstans. (Ian och Bert bildade ny demokrati, Loket startade Bingolotto och Lasermannen sköt. 1991 var inget bra år förutom att du blev född.)
14-åringen är nöjdare med sitt år. Mellan 1991 och 1995 var det nåt som hände – humorn kom tillbaka, ironin dröp. Knesset, Blåsningen, Nile city 105,6 och så Hjärnkontoret. Mycket av det där håller.
Yngsta barnet gratulerar sig själv till att vara årsbarn med Rocky 1999. Actionrullen Noll tolerans och Per Olov Enquists Livläkarens besök säger henne ännu inget om den tiden.

”Klassikerna” som ryms på den här bokens tusen sidor är hämtade från tv, grammofon, film och litteratur. Med begreppet klassiker menar författarna mycket och mest ungefär samma sak som populär eller folkkär. Därmed kvalar den icke originella diskogruppen Alcazar 2003 in sida vid sida med Jonas Hassen Khemiris originella Ett öga rött och bilmekarprogrammet Bosse bildoktorn ligger bredvid Björn Runges film Om jag vänder mig om. Om vi vänder oss om? Jajamen. Bakåtblickandet är en svensk folkrörelse!
Och visst är det kul läsning. Man kollar igenom 70-talet, som en gammal skolkatalog, jajustdet hon, jajustdet han. Men urvalet? Populärmusiken? När det nu nästan bara handlar om skivor spelbara i P3? Nej, inte ens då är urvalet klockrent. Man intresserar sig för Andreas Johnsons lilla cd-singel Glorious 2007, men ignorerar Salem Al Fakirs grammisdränkta full-cd This is who I am? Samma gamla mediecoola hackordning. Boken återspeglar hajperna, eller helt enkelt det som den företrädesvis manliga kritikerkåren gillat. Bland de citerade recensenterna är männen kraftigt överrepresenterade.
Konsten och konstmusiken, varav en hel del faktiskt fortfarande finns i sinnevärlden, lämnas därhän. Teater får vara med, om det går på tv. Det är genomslaget som räknas.
Mitt år, 1962, bjuder därför på underhållande och trevlig läsning om Bibi Johns, Carli Tornehave, Hylands hörna och Lars Lönndahl. Så illa var det nu inte. Så liten var inte ankdammen jag damp ner i. Där fanns plats för stora fartyg som exempelvis Allan Petterssons femte symfoni. På Dramatens stora scen spelade man Alf Sjöbergs klassiska uppsättning av Fröken Julie. Öyvind Fahlström hade happening på Moderna museet. Och det är inte ett annat kapitel.

Att, som författarna i förordet, damma på med anspråk att skriva kulturhistoria och skriva att ”historien om den samtida kultur som speglat, definierat och format Sverige har till stor del varit oskriven – fram till nu” och att exempelvis förklara konstmusikens frånvaro med att ”många stora svenska verk tillkom före 1956”, duger inte. Sverige är helt förslavat under populärkulturen. Nu ja, men så har det inte alltid varit. Tusen svenska klassiker är dock ett bra försök att inbilla mig det.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!