Donald Trump. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNDonald Trump. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Författaren Naomi Klein. Foto: NATHAN DENETTE / PA PHOTOS TT NYHETSBYRÅNFörfattaren Naomi Klein. Foto: NATHAN DENETTE / PA PHOTOS TT NYHETSBYRÅN
Författaren Naomi Klein. Foto: NATHAN DENETTE / PA PHOTOS TT NYHETSBYRÅN
"No is not enough" kom ut i dagarna."No is not enough" kom ut i dagarna.
"No is not enough" kom ut i dagarna.

Trump-eran är en kapitalistisk kupp

Publicerad

Daniel Suhonen läser en stridslysten Naomi Klein i "No is not enough".

Hur kom Donald Trump tlll makten? Och vad ska vi göra för att bli av med inte bara honom, utan hela den neoliberala era som han föddes ur? Det är kärnfrågorna i den amerikanska vänsterförfattaren Naomi Kleins hyperaktuella bok ”No is not enough”, som utkom förra veckan. 

Naomi Klein från "No logo" till "No is not enough"

Naomi Klein, som gjort sig världsberömd genom att syna nyliberalismens krig mot demokrati och vanliga människors intressen, har här sammanfattat sitt litterära livsverk. Det är som att hon hela livet har förberett sig för Donald Trump i Vita huset. 

 

Sakprosa

NAOMI KLEIN

No is not enough: Resisting Trump's shock politics and winning the world we need

Haymarket Books 2017 

Boken ges ut i höst på Ordfront i svensk översättning.

 

Han är ett företagsprojekt och varumärke mer än ett politiskt program – likt analysen i ”No logo” (1999). Han är i sig själv en strategi i form av chock, krig och katastrof – som Klein analyserade i ”Chockdoktrinen” (2007). Hans attack på den klimatpolitik som världens stater mödosamt enats om i Parisavtalet, skildrade Klein i sin förra bok ”Det här förändrar allt” (2014). Liksom hennes tidigare verk utkommer även "No is not enough" på svenska på Ordfront i höst.

Det är en stridslysten Klein som med ovanligt lätt hand tar oss igenom en analys av den amerikanska kapitalism som fött fram Trump. 

Trump-eran är en sorts företagskupp, menar Klein. Intressen som länge agerat via lobbyister, tankesmedjor och köpta politiker i ett politiskt system som bygger på stora pengar har fått nog av att gå omvägar och valt att själva träda fram på scenen. Stora delar av hans regering består av miljardärer och resten av politiker lierade med storföretag. Under sina första tre månader träffade Trump cirka 190 företagsledare. Utrikesministern Rex Tillerson som varit vd för världens största oljebolag Exxon ska nu sköta USA:s utrikeshandel. 

Klein visar på kopplingen till den vana att skapa förvirring som de största företagen i USA ägnat sig åt i decennier för att skydda sina intressen. Exxon har lagt nära 300 miljoner kronor på att skapa förvirring kring klimatfrågan, trots att 97 procent av jordens alla klimatforskare är överens om människans ansvar för den globala uppvärmningen. Denna typ av köpt förvirring är arketypen för dagens falska nyheter.

Att säga nej räcker inte, Klein

Att Hillary Clinton förlorade berodde, menar Klein, delvis på att det demokratiska partiet accepterat en politik som lämnade henne utan reella alternativ för den amerikanska arbetarklassen. Barack Obama vågade inte ta ut svängarna och använda sitt politiska momentum 2009-2010 för reella förändringar av finansbranschen, skattenivåerna för de superrika och möjligheterna att skapa nya arbeten. När Demokraterna vägrade att ta denna chans till en historisk förändring av maktförhållandena, bäddade man för Trump.

Att säga nej räcker inte. Men när Naomi Klein ska komma till lösningarna blir det ganska blurrigt och svepande.

Intrycket blir att den samlade vänstern, inklusive Klein, borde ägna mer tid åt vad det där jaet (programmet) ska bestå av än att fila på sitt nej (analysen av varför det gick åt skogen). Hur välskriven och njutbar den än är att läsa.

 

LÄS MER – Daniel Suhonen: Tiden är inne för en svensk Corbyn

 

Daniel Suhonen är medarbetare på Expressens kultursida och chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.

Relaterade ämnen
Daniel Suhonen
Daniel Suhonen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag