Torbjörn Flygt. Foto: Hans JonssonTorbjörn Flygt. Foto: Hans Jonsson
Torbjörn Flygt. Foto: Hans Jonsson
Sven Olov Karlsson. Foto: YLWA YNGVESSONSven Olov Karlsson. Foto: YLWA YNGVESSON
Sven Olov Karlsson. Foto: YLWA YNGVESSON

Torbjörn Flygt ger skräckbild av Centraleuropa

Publicerad

Torbjörn Flygts nya roman är en tidlös och allmänmänsklig skildring av en fascistisk vardag.

Sven Olov Karlsson läser en realistisk och högaktuell dystopi från en centraleuropeisk vargavinter.

P C Jersilds roman ”Sena sagor” från 1998 utspelas i nära framtid; då var tydligen det värsta en fantasifull realist kunde komma på – en lågkonjunktur. Dagens dystopier får däremot bre på extra allt för att överträffa samtidens klimatklafs och totalitärtwittrande. Men Torbjörn Flygt omplanterar i stället genren som ny realism, komplett med narsprickor och sinande kojuver.

Mänsklighetens krigströtthet, utvakad, avfärgad, är grundton i hans inte alls avlägsna futurum. Som är högaktuellt, ändå tidlöst, gammalmodigt; reducerat till centraleuropeisk vargavinter, någonstans där det kanske pågår ett folkmord, på de som kanske är muslimer.

”Flyktväg” är starkast i sin början. Men närapå bara den är resan värd. En kvinna och ett barn pulsar halvt ihjälfrusna genom nattens snödrev till en bondgård där en harmynt pojke beslutar gömma dem, trots att sådant bestraffas med döden.

 

LÄS MER: Göran Greider hyllar Sven Olov Karlssons "Brandvakten" 

En högre grad av realism

Så långt är det den starkaste skönlitterära skildring av flyktens – och hjälpens – villkor jag läst sedan Jesús Carrascos internationella skräll ”Flykten” år 2015. Det finns ytterligare likheter, som prosans stränga sparsamhet med plats- och tidsmarkörer. Men medan Carrascos ärende främst var konstnärligt vill Flygt demonstrera det fascistiska samhällets oberäkneliga grymhet och segdragna tristess.

Vad som utförs i fånglägren förblir hemligt. Men omsider har internationella styrkor förklarat krig in för att stoppa förföljelserna. Senare, när krevaderna tystnat och helikoptrarna försvunnit, saktar romanen in, till en fortfarande obönhörlig men mera riktningslös lunk. Männen som inkallades har dödats eller kommer hem i spillror. Både författaren och karaktärerna verkar villrådiga inför den nya freden och dess nya faror och övergrepp.

Jag är inte säker på om det är en brist; det kanske bara är en högre grad av realism. Som visar att krig inte slutar med någons seger. Det bara slutar. Eller snarare, slutar aldrig.

 

Sven Olov Karlsson är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Han är just nu aktuell med reportageboken "Brandvakten".

 

ROMAN

TORBJÖRN FLYGT

Flyktväg

Norstedts, 351 s.

SVEN OLOV KARLSSON

Relaterade ämnen
Sven Olov Karlsson
Sven Olov Karlsson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag