Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Team Rosling: "Vi har rätt och ni har fel"

Hans Rosling.
Foto: Natur & Kultur
Anna Rönnlund Rosling
Foto: Natur & Kultur
Ola Rosling.
Foto: Natur & Kultur
Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund är stiftelsen Gapminders grundare, tillsammans med Hans Rosling.
Foto: SANDREW

"Factfulness" färdigställdes efter Hans Roslings död.

Ulrika Kärnborg läser en bok där medierna görs ansvariga för allt elände.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SAKPROSA | RECENSION. Hans Rosling fick mig alltid att tänka på Kulla-Gulla, hjältinnan i flickböckerna om det fattiga fosterbarnet som blir herrskapsfröken, som blir en socialt medveten lantbrukare. 

Rosling gjorde samma resa, även om hans slutade i liberalism i stället för socialism, där han på den globala arenan kom att frottera sig med världens mäktigaste. Precis som Kulla-Gulla personifierar han svensk efterkrigsanda. Ständigt optimist färgade Roslings ljusa framtidstro av sig på allt han gjorde. Ända tills någon sa emot. Då kunde han på några sekunder förvandlas från gladlynt pedagog till auktoritär pastor och läxa upp en stammande dansk tv-journalist: ”Det här är ingenting att diskutera – jag har rätt och du har fel”.

Hans Rosling var förbannad

För Hans Rosling var inte bara solig. Han var rätt ofta väldigt förbannad på oss – folket, mediekonsumenterna, studenterna – som trots alla hans ansträngningar alltid kom dragande med föråldrade uppgifter. Orsakerna till faktaresistens var ju alltid så många och beklämmande: personligt tunnelseende, mänsklig benägenhet för katastroftänkande, föråldrad skolundervisning och mediernas ensidiga rapportering.

Just medierna riktar Hans, Anna och Ola Rosling särskilt in sig på i den nya boken ”Factfulness”, påbörjad under Hans Roslings sjukdom och färdigställd efter hans död. Det finns liksom ingen ände på det elände som massmedierna och de enskilda journalisterna ställer till med när de fokuserar på naturkatastrofer, krig och kriminalitet i stället för på den långsamma men stadiga förbättring av människans villkor som den teknologiska utvecklingen har lett till, tycker Roslings. 

Gjorde upp med vänstern

Som professor i global hälsa blev Hans Roslings viktigaste mission att en gång för alla göra upp med 1970-talsvänsterns apokalyptiska världsbild och statiskt nedlåtande syn på de fattiga ”u-länderna”. 

När tidsandan förändrades, och det gjorde den ju även om det gick sakta, ändrade han fokus. Istället för att självbelåtet skåda ner på mindre utvecklade länder, började svenskarna oroa sig för att hamna på efterkälken, och den oron födde hos oss, i världens mest exportberoende land, stress.

Just stress och den minskade lycka som kommer av stress var något som teamet Rosling tidigt riktade in sig på. Under de senaste decennierna har just lycka och välmående stått i fokus inom populärpsykologi och forskning. Och trots att Sverige, enligt Roslings sett att se saken, borde vara ett land fullt av nöjda medborgarna, så verkar vi i stället bli allt olyckligare. Enligt YouGov som nyligen publicerade sin årliga Food & Health-rapport, upplever två av fem svenskar negativ stress minst en gång om dagen. 

I ”Factfulness” skriver författarna att de tror att just oro på grund av ständig katastrofrapportering och missuppfattningar om världens utveckling står för en stor del av den ökande stress som vi upplever. Just därför behövs de tio populärpsykologiska ”knep” som beskrivs i boken – genom att bli medvetna om våra kognitiva brister ska vi kunna bekämpa dem, och bli lyckligare. Om det bara vore så väl!


LÄS MER – Ulrika Kärnborg läser Hans Roslings memoarer


Men som vanligt opererar teamet Rosling genom att utnyttja samma svartvita medielogik som de älskar att racka ned på. I deras värld finns bara ”vi har rätt och ni har fel”, även när läsaren känner hur osäkerheten växer.

Och på frågan om hur en fortsatt ökning av världens befolkning från dagens sju miljarder till tio miljarder ska kunna matchas med betesmark, vatten och energi, har folkhälsoprofessorn och hans team inte heller i denna bok något svar.


SAKPROSA

Hans Rosling, Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling

Factfulness. Tio knep som hjälper dig att förstå världen

Natur & Kultur, 364 s.

Ulrika Kärnborg är författare och kritiker på Expressens kultursida.

Läs fler texter här.