Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stockholmsnostalgi i haltande kärleksroman

Foto: OLLE SPORRONG

David Ericsson fortsätter berätta sakligt och detaljrikt om arbetarklassens vardagsliv.

Jens Liljestrand läser kärleksromanen "Döden är inte nog" och grips av nostalgi efter det tidiga 1980-talets Stockholm.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | ROMAN. Några av David Ericssons senaste noveller, i samlingen "Vad skulle vi göra om vi inte var rädda" (2015), gillade jag skarpt. Utgångspunkten, författarens eget liv som lastbilschaufför, tycktes mig fruktbar för novellformen: snabba stopp, korta möten, snabbt skissade miljöer längs vägen.

Nu är han tillbaka med 1980-talsromanen "Döden är inte nog", och jag är av någon anledning inte lika förtjust. Det är historien om hur den unge chaffisen Sven som möter den mystiska Annie i T-banekiosken, och trots några enskilda starka scener blir jag aldrig gripen.

Att Sven känner dragning till en kvinna som Annie – låt vara lika prosaiskt beskriven som allt annat i boken – är en sak, men vad är det hos denna intetsägande yngling som lockar henne? Klichén om den konstnärliga och undflyende kvinnan möter här klichén om den likgiltiga arbetargrabben, han som lever för dagen och nöjer sig med vad livet ger: "Varm smörgås och folköl gjorde mig behagligt sömnig. Egentligen ville jag bara gå hem med henne och sova av mig bakfyllan och knulltröttheten."

Hellre läser jag då interiörerna från arbetarungdomens liv i Stockholm i början av 1980-talet. Ericsson är som bäst när han berättar om den lakoniska gemenskapen bland männen på bygget. Det finns en stark närvaro i denna charmiga tidsresa till ett – i mina ögon – mysigt, lundellskt Södermalm, där man äter sin frukostgröt på det lokala fiket, eldar i sin slitna, råfuktiga kvart på Mosebacke och dansar sig svettig till Ted Gärdestad

ROMAN

DAVID ERICSSON

Döden är inte nog

Ordfront, 231 s.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!