Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spretigt och personligt om männens ansvar

Calle Brunell.
Foto: SAEED ADYANI / BROMBERGS
Sven Olov Karlsson.
Foto: JENS L'ESTRADE
Foto: SOMER/ABACA / STELLA PICTURES

I kölvattnet av metoo har psykologen Calle Brunell skrivit en handbok för män.

Sven Olov Karlsson läser en spretig men personlig och lovvärd bok.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | SAKPROSA. Sexuellt våld är något allmängiltigt, från överklass till öken. Är det därför recepten på lösningar ofta är generella, svepande? Lär pojkar hantera impulser, ge dem ord för sina känslor. Minska fattigdomen (fastän playboys tafsar ju också?), uppmuntra nära vänskap mellan könen.

Vackra borden och måsten. Som kan verka totalt underlägsna ställda inför arméerna av fyrkantiga förebilder, syndafloderna av porr och alla hollywoodklichéer där hjältinnor förförs genom förföljelse. Men vi måste ändå.

”Vi måste erbjuda en annan sorts manlighet än den som bygger på styrka, kontroll, dominans och sexuell erövring” skriver Calle Brunell. Han dryftar mannens ansvar som man. Hur ska en sådan bidra till förändring? Tja, genom att ha koll på sina – och framför allt omgivningens – gränser.

Jag letar andra titlar på temat. Massor borde ju ha fattat pennan sedan svenska #metoo trålade upp allt från systematiska våldtäkter till unket höhö-ande. Oväntat glest, men Ebba Witt-Brattströms kommande ”Historiens metoovrål” (som säkert är mumma) lär kvalificera sig. Brunells bok är alltså en av de första.

Personliga utvikningar

”Generöst varvar han personliga berättelser med tankar kring teman som makt, skuld, lust och sex”, säger baksidan. Spretigt? Jo. Att en författare ger mycket av sig själv i en fackbok är ibland symtom på att det saknas tankegods och kunskaper. Inte i detta fall: han är psykolog vid Stockholms mansmottagning, jobbar på dagcenter för prostituerade, har intervjuat kriminalvårdsinterner om sexualitet.

Det är de personliga utvikningarna som laggar. Inte mammas barndomsminnen av en fluktande simlärare, men hans egna historier om svikande lust med flickvänner hit och dit, eller ett oönskat skamgrepp från en (rörande ångerfull) lastbilschaufför. Mitt i skrivarakten byter fackförfattaren ställning till skönlitterär. En del böcker gillar det, men denna slutar samtycka, lägger sig platt.

Slutgnällt om det. Stort ändå, att berätta, med målet att medvetande ska sippra ner till de omedvetna.


SAKPROSA

CALLE BRUNELL

Man – I ljuset av #metoo

Brombergs, 131 s


Sven Olov Karlsson är författare och medarbetare på Expressens kultursida.