Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Släpp "huskvinnan" – läs kvinnohistoria i stället!

Foto: ELISABETH OHLSON WALLIN / NORSTEDTS

Lydia Wahlström var en pionjär och nyckelperson i den svenska kvinnorörelsens historia.

Nina Lekander läser en lång och pratig biografi som likväl väcker läslust.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | SAKPROSA. Denna – något överambitiösa – bok om den feministiska pionjären Lydia Wahlström (1869–1954) börjar lustigt: en av de sju sponsorerna bakom Ingrid Pärletuns projekt är Svenska Akademien ”under Sara Danius tid som ständig sekreterare”. Både peng och pang!

Under de första kanske 50 sidorna blir jag lite trött och vimsig, som om jag försökte läsa av ett pingpongspel. En oerhörd mängd namn och smeknamn – personregistret omfattar fem tättskrivna sidor, binamnen uteslutna – studsar fram och tillbaka i en annars spännande skildring av prästdottern Wahlströms barn- och svärmiska ungdom. Som yngst av fyra systrar känner hon av att fadern egentligen hade önskat sig en son, men blir ändå djupt älskad av densamme. Samt tidigt upprörd över att kvinnor inte får bli präster.

Men jag vänjer mig. Fnissar åt de många citaten från hennes penna och som ung djärva stavning: ”Järtliga lyckönskningar” och ”kansje”.

Pärletun har valt att inte berätta genomgående kronologiskt utan delar upp texten i ämnes- eller relationsmässiga kapitel som ”Rösträttskämpe” och ”Anna, Gideon och Lydia”.

Begärstriangel

Sistnämnda begärstriangel är fascinerande. Den bisexuella Lydia kräver att hennes älskade Anna Gustafson och Gideon Danell ingår ett vitt äktenskap, kvinnorna har lovat varandra ”evig trohet”. Men när Anna ändå föder dottern Brita, blir Lydia en avhållen gudmor till denna.

Är det ett slags Simone de Beauvoir – minus cigg, alkohol och ateism– som jag läser om? Ja, nästan. Långlivad, flitig, nyfiken, hygglig och lynnig. Här finns inte plats att räkna upp människans alla utbildningar, yrken, böcker, resor och kamper om det så gäller rösträtt, religion, jämställdhet, sedlighet, preventivmedel, fred, psykoanalys, antinazism eller Kejneaffären.

Lydia Wahlström (1869-1954).
Foto: Uppsala universitet

Hänförande är även alla hennes kontakter med diverse prominenta personer: den geniala kritikern Klara Johanson, Emilia Fogelklou, Nathan Söderblom, Karin Boye, Anita Nathorst, Fogelstadgruppen … inklusive intressanta oenigheter. Hur ”opolitisk” bör Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt vara? Skulle verkligen socialdemokraten Kata Dalström få tala på ett av mötena? När nu fröken Wahlström var så pass långt åt höger! Det är inte utan att man känner igen mycket från kvinnorörelsernas schismer långt efter Wahlströms död.

Avfärdade feminism

Samtidigt som hon avfärdade ”feminism” som begrepp och alls inte propagerade för ”fri kärlek”, tog hon avstånd från Ellen Keys idé om samhällsmoderlighet. Hon ansåg att sexualundervisning var nödvändig i skolan och insåg så småningom att preventivmedel nog var värda att försvara.

Märkligt nog finns inte Elise Ottesen-Jensen med i boken, men det gör Hinke Bergegren och Karolina Widerström, Sveriges första kvinnliga läkare. (I vars mottagning på Fleminggatan jag har råkat vara, då övertagen av en psykiater. Det gör mig både förbluffad över tidernas gång och mallig.)

Förvånad blir jag dessutom över att mitt barndomshems språkliga husgud, Erik Wellander, 1915 emotsatte sig kvinnors rätt till högre utbildning: ”adjunktskompetens och lektorat [väger] fjäderlätt mot hägringen af det egna hemmet”.

”Lydia Wahlström” må vara aningen för pratig och lång. Men den ger onekligen kunskaper och vidare läslust. Carina Burmans bok om Klara Johanson, Ulrika Knutsons om Fogelstadkvinnorna och Barbro Hedvalls ”Vår rättmätiga plats” om rösträttsrörelsen. Bland andra och med mera. Läs och glöm den snurriga lanseringen av ”huskvinnan”.


SAKPROSA

INGRID PÄRLETUN

Lydia Wahlström

Historiska media, 400 s.