Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skynda dig älskade, skynda att älska

Alice Staffan Beckman. Foto: Kajsa Göransson.
Hanna Johansson. Foto: PRIVAT

Alice Staffan Beckman hjälper sin älskade att minnas sitt liv.

Hanna Johansson upplever romanens sorgsna spänning.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

ROMAN | RECENSION. Något av det mest smärtsamma med att göra slut är förlusten av en delad framtid. Allt det man ännu inte upplevt tillsammans men som man föreställde sig med sådan inlevelse, det som har kommit att likna minnen innan det ens har hänt. 

I Alice Staffan Beckmans roman ”Minns du?” skildras en kärlekshistoria sent i livet där rörelsen går åt andra hållet. Det gäller att försöka återskapa minnena, souvenirerna efter ett långt liv, hos en som börjat glömma. Hon heter Annabelle och bor på ett demensboende och är författarens sista stora kärlek.

Deras historia är redan från början höljd i ett nostalgiskimmer: de träffas på Galejan, Skansens dansbana för "mogen ungdom" där de båda brukade dansa på 1950-talet och som Hasse Alfredson lät öppna igen när han var chef i början av 1990-talet. Beckman skriver med lätt hand om hur deras romans tar form, utflykterna de gör, de små kärlekshandlingarna i vardagen, som när Annabelle köper Alice Staffans första behå på Stadsmissionen vid sjön Trekanten.

Sorgsen spänning

Men framför allt tecknar hon ned den delen av Annabelles historia som föregår deras gemensamma. Försöker, åtminstone. Ibland stannar hon upp och diskuterar textens karaktär: när den blir för litterär och oärlig, eller när något minne slinker igenom som faktiskt inte alls är Annabelles utan hennes eget. Att det sker är nog oundvikligt, och det ger "Minns du?" en sorgsen spänning.  

"Minns du henne?", skriver Beckman om Elsie med sybehörsaffären på Gröndalsvägen när Annabelle växte upp, "I alla fall gör jag det. Är det inte märkligt?".

Kärlekens magi

Jo, det är märkligt, det är märkvärdigt. I den franska 1800-talsromanen "Adolphe" skriver Benjamin Constant om hur förälskelsen omger oss med ett förflutet, en förnimmelse av att ha levt i åratal tillsammans med någon som nyss var en främling. Det är kärlekens magi, hur den bänder tiden. 

Kanske är det dödsdömt att minnas åt någon annan, men den magin fångar Alice Staffan Beckman med sin ljusa, lätta prosa.

 

Roman

Alice Staffan Beckman

Minns du?

Roman

Norstedts

115 s.

 

Hanna Johansson är kritiker på Expressens kulturredaktion.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!