Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ska kvinnor behöva lägga tid på det här?

Veronica Palm har skrivit boken "Systerskap" Foto: ANNA-KARIN NILSSON
– Man intresserade sig för mina snygga ben, sedan rörde man sig långsamt uppåt, säger Gudrun Schyman i Almedalen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Ida Ölmedal är redaktör på Expressens kultursida. Foto: OLLE SPORRONG

Ida Ölmedal läser Veronica Palms "Systerskap" och slås av den tidskrävande jakten på ett lämpligt utseende.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

ALMEDALEN | POLITISKA BIOGRAFIER. När jag strax efter halv nio klev in i riksdagens stora huvudentré var  jag snygg. I en tight svart klänning, håret i en stor fast knut med dekorationer, perfekt glansiga strumpor och mycket höga klackar. Läppstift i en nyans rödare än jag brukar ha.  

Så skriver Veronica Palm, före detta socialdemokratisk toppolitiker om den 3 oktober 2014, då Stefan Löfven presenterade sin första regering. Kläderna ska illustrera hur värdigt hon tog nederlaget att inte vara med på ministerlistan.

"Systerskap"

Veronica Palms bok "Systerskap" handlar om hennes egen politiska karriär och om villkoren för kvinnor i politiken. Det är en rätt ojämn bok, men i sina bästa passager avslöjar den något om politikens villkor. Jag fastnar vid detta, hur hon internaliserat omvärldens blick på sig själv. Veronica Palm tycks minnas vartenda klädesplagg hon burit under sin långa politiska karriär. Varje färgval, varje kjollängd symboliserar något. De höga klackarna är ambitioner och revanschlystnad. Den enkla sommarklänningen tillfällig reträtt till husmodersidealet. Jag känner igen orden hon använder när hon skriver om sitt eget utseende, en sorts veckotidningsspråk som har tusen nyanser av kvinnlighet, bara inte en: neutral. En kvinnas yttre är aldrig betydelselöst.

 

LÄS MER – Ida Ölmedal: Hon är notorisk cock-blocker i högerns flörtande med nationalismen 

 

Vad gör detta med kvinnliga politiker? 

I Almedalen får jag chansen att leda ett samtal mellan Palm och Feministiskt initiativs Gudrun Schyman, den politiker som kanske tydligast märkt av denna utseendesfixering.

– Man intresserade sig för mina snygga ben, sedan rörde man sig långsamt uppåt. Efter ett år kunde vi börja prata om vad jag tänkte, säger den senare om sin första tid som partiledare för Vänsterpartiet.

 

PODD – Ekman/Ölmedal: "Blondinbellas generation kräver mer av en man" 

 

Obamas kostymer

De båda politikerna beskriver en jakt på det neutrala utseendet. Det är egentligen hopplöst, eftersom det enda verkligt neutrala i många sammanhang är att vara man. Men det går att komma nära. Man kan ha kostym, man kan tona ner färgskalorna, fast utan att bli provocerande "okvinnlig", förstås – släng på ett mineralpuder. Det är en balansgång som kräver tid och energi.

Jag kommer att tänka på en intervju i Vanity Fair, där Barack Obama förklarade för varför han alltid hade kostymer i grått och blått. Han behövde lägga minimal energi på klädval. 

– Jag har andra beslut att fatta, sa han.

 

BIOGRAFI

VERONICA PALM

"Systerskap"

Volante, 266 s.

 

Ida Ölmedal är redaktör på Expressens kultursida. Detta är den tredje texten i en serie recensioner av politiska självbiografier.

 

LÄS MER – Ida Ölmedal: Moderaternas unga stjärna speglar samtiden perfekt 

 

Lyssna på Ida Ölmedals och Malin Ekmans podd: "Ekman/Ölmedal: Sex samtal om män".