Kjell Espmark. Foto: Bruno EhrsKjell Espmark. Foto: Bruno Ehrs
Kjell Espmark. Foto: Bruno Ehrs

Sirapslen satir över Löfvens Sverige

Publicerad

En mallig upplysningsbyråkrat reser till landet Thule där det mesta verkar styras av ett osynligt normsystem.

Ulrika Kärnborg läser en sirapslen satir över Stefan Löfvens Sverige.

Jag har en teori om att den svenskspråkiga litteraturen inte tål satir. Vår politiska debatt är gärna full av personliga påhopp, men ironier uppskattas sällan. De kan missförstås – det är något odemokratiskt, ja, osvenskt, med humor.

Alla har den inte.

Satir över Stefan Löfvens Sverige

Redan titeln till Kjell Espmarks nya bok, ”Resan till Thule”, får dock läsaren att dra på smilbanden. Det går nämligen inte att läsa 1700-talsberättelsen om en parisisk vetenskapsman med Casanova-komplex som sänds till Thule, som annat än en allegorisk text om Stefan Löfvens Sverige år 2017.

Med andra ord: satir.

Är det kul på riktigt? Absolut! På ett underbart, intelligent vis. Med inspiration från autentiska källor, bland andra den franske diplomaten Charles d´Ogiers berömda dagbok från en resa till Sverige 1634, lyckas Espmark blåsa liv i sin mallige men alltmer chockade upplysningsbyråkrat.

I Thule kokar medborgarna av moralisk förträfflighet. Tillsammans med kanoner utgör denna förträfflighet den främsta exportvaran, och den ska frälsa hela världen. ”Ingen ö är en ö”, lyder ett citat från landets mest framstående skald.

 

LÄS MER: När danskarna flyr till Sverige

 

Thule styrs av osynligt normsystem

Det mesta i Thule verkar styras av ett osynligt normsystem. Bryter man med det blir man evigt fördömd. Kvinnorna – ett slags amazoner – styrs av stark libido men också av självständighetskrav som får dem att slita kläderna av förvånade fransoser, samtidigt som de förnekar alla romantiska eller känslomässiga behov. För att reta upp samtida feminister, uppfinner Espmark en armé av Ebba Witt-Brattströmmar, undersköna jättinnor som får blodet att isas i de känsliga karlarnas ådror.

Men det är nog det enda avsteget från det politiskt korrekta. Espmark skriver så elegant, så utsökt. Klorna väljer han på gott och ont att dra in. Som satir betraktad är ”Resan till Thule” sirapslen och ofta lika kontroversiell som en ledare i Dagens Nyheter. Vilket förstås bara avslöjar författarens trygga hemvist i den kultursfär han så godmodigt häcklar.

 

LÄS MER: Ulrika Kärnborg - rör inte min kulturman

 

ROMAN

KJELL ESPMARK
Resan till Thule

Norstedts, 124 s.

 

Ulrika Kärnborg är författare och medarbetare på Expressens kultursida.

Relaterade ämnen
Ulrika Kärnborg
Ulrika Kärnborg
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag