Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sigge Eklund har alltid fingret i luften

Sigge Eklund
Foto: Zev Schmitz
”Livets små njutningar”.
Foto: OLLE SPORRONG

Sigge Eklund provar nu sin lycka med livsstilsessäer om livsnjutning. 

Ulrika Kärnborg anser att han är lite väl beroende av en fransk föregångare. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Medierna rapporterar om skenande psykisk ohälsa i coronans spår. Ja, läget sägs vara värre än under finanskrisen 2008. Ändå ger sporadiska utfrågningar av vännerna under den långa, ödesmättade sommar som nu närmar sig sitt slut vid handen att allt inte är lidande. 

En berättar om hur pandemin har fått honom att vårda släktrelationerna, en annan om hur hon slutat bry sig om börskurserna. Någon har tagit upp kontakten med sina gamla studievänner i ett hårt drabbat Barcelona, ännu en har äntligen haft tid att anlägga en blomsteräng. 

1997 gjorde Philippe Delerm dundersuccé med livsstilsessäerna i boken ”Den första klunken öl och andra små njutningar”. I oktober det året föll Wall Street: en minikrasch. Ekonomiska kriser verkar med andra ord föda ett sug efter det anspråkslösa, och därför är det kanske inte så konstigt att Sigge Eklund, alltid med fingret i luften, nu prövar sin lycka i samma genre.

Där Delerm glufsar banana split, suger Eklund, lika lystet, i sig en sockrig milkshake.

I ”Livets små njutningar” skildrar Eklund det lustfyllda i handlingar som att sortera sin bokhylla eller vandra genom staden en varm sommarnatt. Han följer Delerm tätt i spåren. För tätt. Där fransmannen skriver om björnbärsplockning, erinrar sig Eklund svensk rabarberpaj. Där Delerm glufsar banana split, suger Eklund, lika lystet, i sig en sockrig milkshake. Ofta kommer ordet plagiat för mig. Ofta, men inte bara, för ibland händer saker med texten som gör att Sigge Eklund framstår som en långt bättre författare än den sentimentale Delerm. 

Kapitlet ”Fly hetta i sval kyrka”, skrivet som en blinkning till Tomas Tranströmer, har vissa lyriska kvaliteter. Det räcker tyvärr inte för att rädda en bok som i grunden inte är mer än en transkribering av ett franskt koncept till svenska förhållanden.


ESSÄER

SIGGE EKLUND

Livets små njutningar. Somna med hund och 46 andra upplevelser som gör livet värt att leva

Brombergs, 109 s


Ulrika Kärnborg är författare och medarbetare på Expressens kultursida.