Per Schlingmann, författare till "I maktens öga" Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM / PIRATFÖRLAGETPer Schlingmann, författare till "I maktens öga" Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM / PIRATFÖRLAGET
Per Schlingmann, författare till "I maktens öga" Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM / PIRATFÖRLAGET
Daniel Suhonen Foto: MICHAELA HASANOVICDaniel Suhonen Foto: MICHAELA HASANOVIC
Daniel Suhonen Foto: MICHAELA HASANOVIC

Schlingmanns deckare skvallrar om Reinfeldt-åren

Publicerad

Daniel Suhonen tycker att Per Schlingmanns deckare funkar på föreläsningar.

Det är Almedalsvecka i Visby: En statsminister och partiledare ska avgå och ett litet inbördeskrig utbryter i det statsbärande partiet. En kronprins – näringsministern David Ehrling med ett förflutet i finansvärlden känner sig kallad, men det gör också miljöministern Ann-Louise Hegel som står den avgående partiledaren nära. 

Samtidigt ska den stora kvällstidningen granska envisa rykten om näringsministerns kvinnoaffärer och en rik inflytelserik redare som vill påverka regeringens skattepolitik har beslutat att närma sig regeringen med hårdför lobbyism. Då äger ett mord rum.

Sorglig bild av svensk politik hos Schlingmann

Intrigen är mättad och tempot intensivt när den tidigare partisekreteraren och PR-experten Per Schlingmann släpper sin första deckare – "I maktens öga".

Egentligen är det en mycket sorglig bild av svensk politik Per Schlingmann levererar. Det mesta är ett spel med inövade roller. En negativ nyhet kan hanteras med en uppsättning tricks.

Kärnan i denna kriminalroman är spelet mellan huvudrollsinnehavaren, den Macron-like David Ehrling som vill bli statsminister och hans mycket skickliga kvinnliga presschef. De är som ler och långhalm och för den som vill finns här väl inpackat stoff från de senaste årens svenska toppolitik. Sven Otto Littorins avgång, Schenströms puss, Saudi-brevet, Reinfeldts väg till partiledarposten 2003. Mycket av det som Per Schlingmann varit med och hanterat ingår här. 

Almedalen ett inferno av rykten

Almedalsveckan skildras som ett inferno av informationer, rykten, utspel och motdrag som i denna roman, och som för många av dem som är i Almedalen, säkert uppfattas som livets nerv. Men av politiken i form av ideologi och reformförslag är inte mycket kvar. Här skildras en partipolitik som kokat torrt på reformer som ersatts av spinn. Dyra livsstils- och klassmarkörer är vanligare än stora idéer om man ska tro Schlingmann. I denna roman om ett brott kan brottet sägas vara avideologiseringen av den svenska politiken.

 

LÄS MER - Daniel Suhonen: Kinberg Batra – jag kan skriva boken om din avgång

 

Hur är då Per Schlingmann som författare? Lite lätt lovande skulle jag säga. Berättelsen om David Ehrling har en intrig som lockar att läsa vidare. Den håller svensk genomsnittlig deckarstandard, även om mordet tappas bort bland alla utspel. 

Att boken berättas i ett märkligt presens, irriterar de första 70 sidorna och språket är liksom dagens politik full med konsultsvenska som kanske funkar på föreläsningar men är märklig i dialogen på en sängkant. Som bäst är det när Schlingmann skildrar kärleken till politiken som yrke och hantverk, som när regeringsapparaten agerar i kris och allt fungerar.

Jag skulle faktiskt gärna läsa vidare om David Ehrlings väg till makten.

 

Deckare

Per Schlingmann

I maktens öga

Piratförlaget

350 s.

 

Daniel Suhonen är författare, chef på tankesmedjan Katalys och medarbetare på Expressens kultursida.

Daniel Suhonen
Daniel Suhonen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag