Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Scener ur ett afrikanskt äktenskap

Ayòbámi Adébáyò. Foto: KC Ogundele

Afrikansk litteratur som når Sverige skildrar ofta inbördeskrig, våld och otrygghet – mer sällan vardagsbekymmer. Jens Liljestrand läser en nyttig påminnelse om att kärlek och livslögner är en allmänmänsklig problematik.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | ROMAN. Finns det bokhandlar i Nigeria? Häromveckan ställdes frågan till Chimamanda Ngozi Adichie av en fransk journalist (som senare försvarade sig med att frågan var ironiskt menad). Frågan – och författarens syrliga svar – väckte en debatt om en kolonial syn på Nigeria (och Afrika) som ett analfabetiskt u-land utan urban kultur. 

Kanske finns det en skevhet i vilka böcker den internationella bokbranschen väljer att lyfta fram och översätta, men de mest uppmärksammade romanerna från Nigeria skildrar våld och myter (som i Chigozie Obiomas "Fiskarmännen") eller inbördeskrig och politisk oro (som Adichies "En halv gul sol"). Mer sällan nås vi av kulturella eller mediala skildringar av en vardag där folk släntrar runt i bokhandlar. Snarare föreställer man sig gärna kris, otrygghet och fattigdom som ett afrikanskt normaltillstånd och därmed det enda litterära ämnet för en afrikansk författare.

 

LÄS MER – Hanna Johansson: Chimamanda Ngozi Adichies iakttagelseförmåga är lysande 

Barnlöshet och förräderi

Därför är det nigerianska stjärnskottet Ayòbámi Adébáyòs succédebut "Stanna hos mig" en nyttig om än lättglömd bok. Här är ett överklassigt nigerianskt äktenskap i storstaden Ilesha, dess uppgång och fall, dess längtan och brustna förhoppningar. Det är en smidig och välberättad historia, berättad växelvis mellan makarna Yejide och Akin. Barnlösheten får Akins släkt att kräva att han tar en andra hustru. Yejides sorg och frustration över makens svek driver henne att bli skengravid, ett mentalt vrak.

Härifrån tar berättelsen en vändning som både överrumplar och berör. Hur långt är vi beredda att gå för den vi älskar? Kan längtan efter barn övervinna ett förräderi?

I "Stanna hos mig" möter vi det moderna Afrika i all dess komplexitet, med en växande urban medel- och överklass som möter äldre generationers vidskepelse och traditionella tänkesätt. En värld med sjukhus, bilar och frisersalonger, med skvaller, biodejter och tv-kanaler. Människor vars liv är lika fyllda av längtan, desperation och livslögner som våra. Och där bokhandeln – liksom här – kämpar för livet.

 

ROMAN

AYÒBÁMI ADÉBÁYÒ

Stanna hos mig

Översättning Erik MacQueen

Pirat, 342 s.

 

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen. Läs fler av hans artiklar här.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!