Ayòbámi Adébáyò. Foto: KC OgundeleAyòbámi Adébáyò. Foto: KC Ogundele
Ayòbámi Adébáyò. Foto: KC Ogundele

Scener ur ett afrikanskt äktenskap

Publicerad

Afrikansk litteratur som når Sverige skildrar ofta inbördeskrig, våld och otrygghet – mer sällan vardagsbekymmer. Jens Liljestrand läser en nyttig påminnelse om att kärlek och livslögner är en allmänmänsklig problematik.

RECENSION | ROMAN. Finns det bokhandlar i Nigeria? Häromveckan ställdes frågan till Chimamanda Ngozi Adichie av en fransk journalist (som senare försvarade sig med att frågan var ironiskt menad). Frågan – och författarens syrliga svar – väckte en debatt om en kolonial syn på Nigeria (och Afrika) som ett analfabetiskt u-land utan urban kultur. 

Kanske finns det en skevhet i vilka böcker den internationella bokbranschen väljer att lyfta fram och översätta, men de mest uppmärksammade romanerna från Nigeria skildrar våld och myter (som i Chigozie Obiomas "Fiskarmännen") eller inbördeskrig och politisk oro (som Adichies "En halv gul sol"). Mer sällan nås vi av kulturella eller mediala skildringar av en vardag där folk släntrar runt i bokhandlar. Snarare föreställer man sig gärna kris, otrygghet och fattigdom som ett afrikanskt normaltillstånd och därmed det enda litterära ämnet för en afrikansk författare.

 

LÄS MER – Hanna Johansson: Chimamanda Ngozi Adichies iakttagelseförmåga är lysande 

Barnlöshet och förräderi

Därför är det nigerianska stjärnskottet Ayòbámi Adébáyòs succédebut "Stanna hos mig" en nyttig om än lättglömd bok. Här är ett överklassigt nigerianskt äktenskap i storstaden Ilesha, dess uppgång och fall, dess längtan och brustna förhoppningar. Det är en smidig och välberättad historia, berättad växelvis mellan makarna Yejide och Akin. Barnlösheten får Akins släkt att kräva att han tar en andra hustru. Yejides sorg och frustration över makens svek driver henne att bli skengravid, ett mentalt vrak.

Härifrån tar berättelsen en vändning som både överrumplar och berör. Hur långt är vi beredda att gå för den vi älskar? Kan längtan efter barn övervinna ett förräderi?

I "Stanna hos mig" möter vi det moderna Afrika i all dess komplexitet, med en växande urban medel- och överklass som möter äldre generationers vidskepelse och traditionella tänkesätt. En värld med sjukhus, bilar och frisersalonger, med skvaller, biodejter och tv-kanaler. Människor vars liv är lika fyllda av längtan, desperation och livslögner som våra. Och där bokhandeln – liksom här – kämpar för livet.

 

ROMAN

AYÒBÁMI ADÉBÁYÒ

Stanna hos mig

Översättning Erik MacQueen

Pirat, 342 s.

 

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen. Läs fler av hans artiklar här.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag