Jacob Sundberg. Foto: Tomas JansohnJacob Sundberg. Foto: Tomas Jansohn
Jacob Sundberg. Foto: Tomas Jansohn

Satir om jobbintervjuer behöver bättra på sitt CV

Publicerad

Jacob Sundbergs debutbok är en novellsamling om anställningsintervjuer.

Jens Liljestrand tackar för visat intresse men saknar både bredd och djup hos ett författarskap som får stå på tillväxt.

RECENSION | NOVELLER. Hej och välkommen. Du är en av de böcker vi har valt att recensera till denna kultursida. Som du kanske vet kommer det väldigt, väldigt många böcker till Expressens kulturredaktion. Du är alltså lyckligt lottad som har bjudits in till ett första möte.

Din titel, "Vi hör av oss", är kanske det bästa med hela din presentation, en lekfull påminnelse om det floskulösa språkets makt över våra tankar. Du består alltså av ett antal noveller som alla skildrar en anställningsintervju. Ett fruktbart grepp för en satir, kan tyckas.

Problemet är att du under den läslockande ytan är påfallande stel och idéfattig i din narrativa strategi – eller ditt "tänk", som vi säger i branschen. Varje novell utgår helt enkelt från att den ena parten i samtalet, arbetssökanden eller arbetsgivaren, är en fullkomligt absurd person, medan den andre är fullkomligt vanlig. Du består därmed av en serie dialoger mellan narcissisten/rasisten/etc och hans eller hennes perplexa offer.

 

Behöver en coach

Greppet känns igen från otaliga Monty Python-sketcher, med den begränsningen att ingenting händer efter att du etablerat situationerna. Papegojan är lika död varje gång.

Någonstans inom dig bär du (och debuterande Jacob Sundberg) på en berättartalang och humoristisk gnista, men du hade behövt en bra redaktör – en "coach" – in i författarskapets ädla konst för att platsa i vårt team.

Välkommen igen med ditt cv om något eller några år.

Där har du dörren.

 

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.

 

NOVELLER

JACOB SUNDBERG

Vi hör av oss

Atlas, 188 s.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag