Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Satir om jobbintervjuer behöver bättra på sitt CV

Jacob Sundberg.
Foto: Tomas Jansohn

Jacob Sundbergs debutbok är en novellsamling om anställningsintervjuer.

Jens Liljestrand tackar för visat intresse men saknar både bredd och djup hos ett författarskap som får stå på tillväxt.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | NOVELLER. Hej och välkommen. Du är en av de böcker vi har valt att recensera till denna kultursida. Som du kanske vet kommer det väldigt, väldigt många böcker till Expressens kulturredaktion. Du är alltså lyckligt lottad som har bjudits in till ett första möte.

Din titel, "Vi hör av oss", är kanske det bästa med hela din presentation, en lekfull påminnelse om det floskulösa språkets makt över våra tankar. Du består alltså av ett antal noveller som alla skildrar en anställningsintervju. Ett fruktbart grepp för en satir, kan tyckas.

Problemet är att du under den läslockande ytan är påfallande stel och idéfattig i din narrativa strategi – eller ditt "tänk", som vi säger i branschen. Varje novell utgår helt enkelt från att den ena parten i samtalet, arbetssökanden eller arbetsgivaren, är en fullkomligt absurd person, medan den andre är fullkomligt vanlig. Du består därmed av en serie dialoger mellan narcissisten/rasisten/etc och hans eller hennes perplexa offer.


Behöver en coach

Greppet känns igen från otaliga Monty Python-sketcher, med den begränsningen att ingenting händer efter att du etablerat situationerna. Papegojan är lika död varje gång.

Någonstans inom dig bär du (och debuterande Jacob Sundberg) på en berättartalang och humoristisk gnista, men du hade behövt en bra redaktör – en "coach" – in i författarskapets ädla konst för att platsa i vårt team.

Välkommen igen med ditt cv om något eller några år.

Där har du dörren.


Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.


NOVELLER

JACOB SUNDBERG

Vi hör av oss

Atlas, 188 s.