Säg inte att detta är slutet, Elsie Johansson

Elsie Johansson.
Foto: Torgny Karnstedt / Albert Bonniers
Nina Lekander.
Foto: BEATRICE LUNDBORG / DN TT NYHETSBYRÅN

Är ”Bladet från munnen” verkligen Elsie Johanssons sista bok? 

Nina Lekander hoppas att författaren kommer på bättre tankar. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Elsie Johansson har sagt att ”Bladet från munnen” är hennes sista bok. Vi får hoppas att det inte är sant. För dessa ”Betänkliga berättelser” som består av ”Hälften sanning. Hälften dikt” tyder alls icke på slocknad skaparlust. Människan är i högform. Jag skriver ”människan” eftersom i det här fallet, eller i mitt fall, är det svårt att skilja på verk och person. Vill minnas ett möte med den kroppsliga Elsie vid en litteraturfestival för många år sedan: så klok, varm och charmig att man prompt ville bli adopterad av henne.

”Bladet från munnen”.

Vidare har Elsie Johansson ju i så många år både sagt och skrivit så mycket trösterikt och vackert. Rymder där ljus och mörker blandas, möts eller krackelerar, sprängs i bitar till ett fyrverkeri. Kanske ett kalejdoskop. Författaren, som en gång varit barn, är en varelse i ”rimmaramsavärlden”. Jajamän. 

Ämnena religion och sex, denna giftiga blandning, har Johansson velat av- och behandla i denna bok – som råkar vara rent biblisk i den meningen att den består av flera av varandra fristående men ändå ihopknypplade historier. Lite splittrat blir det allt. Läsminnet noterar vissa typiska upprepningar, fast jag jublar ändå över återbruket av till exempel ”i doldom”. Ja, mycket kan ske bakom dörrar och gardiner. Och allt har ”två sidor, minst”.

Ni hör: prosan – och dikterna – bjuder på gott och blandat.

Så talar vår kära, uppriktiga Elsie: ”I all frisk och sund kärlek mellan två parter finns också och alltid en tillsats av egoism. Det hör till kärlekens utväxlande natur som är att ge, och att få ta emot. Om inte annat som här: tillfredsställelsen i att få böja sig krum över ett avrinningshål i en slipprig stenlagd gränd och få känna sig god. Varm.”

Ni hör: prosan – och dikterna – bjuder på gott och blandat. ”Bladet från munnen” är något av en antireligiös bönbok eller psaltare. Inklusive barndomsminnen, en damfrisörsthriller samt en dos samlivs- och sexualrådgivning. Johansson betonar att ”den fysiska kärleken inte nödvändigtvis behöver hindras av några åldersgränser på sluttampen.”

Ett annat välbekant tema är det jantelagsliga påbudet att inte göra sig märkvärdig – det värsta man kunde få för sig förr i tiden (numera är det väl tvärtom, vi är många som vill vara märkvärdiga och säregna på egendomligt likartade sätt). Elsie Johansson ropar efterhandssturskt:

”Men om man råkar vara det då? Märkvärdig, menar jag. På riktigt. Då håller man truten och anpassar sig. Tills man blir bortåt 90.”

Systerskapet vacklar över kaffetermosen.

En av novellerna i ”Bladet från munnen”, kallad ”En grön termos”, handlar om kvinnlig vänskap. Eller rättare sagt det obehagliga som kan knorra i den. En Berit och en Sara som inte har sett varandra på länge men som på 50-talet varit ”parhästar” och stått i relation till en äldre, karismatisk man vid namn Ingmar. 

Som nu är död och Sara ska begravningssjunga för. Berit vet saker om dödsfallet, Berit är i överläge. Systerskapet vacklar över kaffetermosen. Sara kallar Berit för ”kultursnobb”, det vill säga förmäten och märkvärdig. Klass och klassresor spelar stor roll i Elsie Johanssons antiförnäma författarskap. 

Där står hon ofta i en klass för sig.BERÄTTELSEBOK

ELSIE JOHANSSON

Bladet från munnen

Albert Bonniers, 197 s.Nina Lekander är författare och medarbetare på Expressens kultursida. 
Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=83138&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.