Författaren Liu Zhenyun.Författaren Liu Zhenyun.
Författaren Liu Zhenyun.
Ulf Olsson, professor i litteraturvetenskap och kritiker på Expressens kultursida. Foto: BJÖRN DALIN / STOCKHOLMS UNIVERSITETUlf Olsson, professor i litteraturvetenskap och kritiker på Expressens kultursida. Foto: BJÖRN DALIN / STOCKHOLMS UNIVERSITET
Ulf Olsson, professor i litteraturvetenskap och kritiker på Expressens kultursida. Foto: BJÖRN DALIN / STOCKHOLMS UNIVERSITET

Så svalt tre miljoner kineser ihjäl - på ett år

Publicerad

Ulf Olsson läser en klargörande essä om kinesisk massvält 1942 av Liu Zhenyun, en av kinesisk samtidslitteraturs stora namn.

RECENSION | ESSÄ. Hur kan tre miljoner människor svälta ihjäl på mindre än ett år? Den kinesiska provinsen Henan drabbades 1942 av svår torka, följd av en invasion av gräshoppor. Skördarna förstördes, vattenförsörjningen var utslagen.

Författaren Liu Zhenyun skriver 1988 ingen roman: han får av en vän i "uppdrag" att ta reda på vad som hände. Hans rapport är "Tillbaka till 1942": en exakt, sarkastisk kritik av de villkor som rådde. Här ingår också novellen "Överhuvuden": en lika exakt, men mer lekfull studie i hur en kinesisk by styrs under några årtionden.

Så varför dör tre miljoner människor på kort tid? Provinsen Henan var omringad av stridande arméer: å ena sidan den japanska ockupationsarmén, å andra Chiang Kai-sheks kinesiska armé. Mittemellan arméerna var ett ingenmansland – men befolkat av miljontals människor. Det mellanrummet lämnades utan styre – det enda styre som fanns bidrog till katastrofen: arméerna konfiskerade de spannmål som ändå fanns.

50 år gamla sår

Liu reser till Henan, pratar med äldre släktingar och andra överlevande. När han frågar hur många som dog är det lakoniska svaret oftast "några dussin" – några dussin i varje liten by blir snabbt miljoner människor. Och lika många miljoner flydde, övergav sina hem för att alls ha en chans att överleva. Men att fråga de gamla om den tiden är, skriver Liu, att riva upp sår som tagit 50 år att läka: "det är tjocka skorpor som har torkat och med åren blivit till ett riktigt pansar, så att slita bort dem är lika svårt som att flytta berg."

Det föll så småningom på Mao Zedong och kommunisterna att flytta bergen. "Överhuvuden" skildrar hur en by styrs, före och efter "befrielsen", under några årtionden, hur byåldermannen blir till partifunktionär. Men förändras någonting, eller är det bara benämningarna som skiftar?

Så blir Lius båda berättelser drabbande studier i relationen mellan styresformer och vardagsliv, mellan politik och människor. Syrien i dag, någon?

 

Ulf Olsson är professor i litteraturvetenskap och kritiker på Expressens kultursida. Läs fler texter av honom här

 

ESSÄ

Liu Zhenyun

Tillbaka till 1942

Översättning Anna Gustafsson Chen

Bokförlaget Wanzhi, 153 s.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag