Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ser rasismen mot samerna ut

Ann-Helén Laestadius är författare.
Foto: Elisabeth Ohlson.
Renskiljning i samebyn Laevas vid Rensjön norr om Kiruna.
Foto: Eva Tedesjö/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stöld kallas det när renar attackeras, misshandlas och dödas.

Gunilla Brodrej läser Ann-Helén Laestadius spännande första roman för vuxna.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Jag skäms. Flera gånger under läsningen av Ann-Helén Laestadius ”Stöld” skäms jag och inte gagnar det nån, men skäms gör jag likväl för hur jag avslutade recensionen av tv-serien ”Midnattssol” 2016. Av olika skäl tyckte jag att tv-serien var dålig, en bedömning som håller, men jag avslutade texten med en generalisering: ”Jag tror knappast att någon same i Kiruna blir kallad lappjävel för att han är sen till jobbet. Rasismen ser inte ut så.” Hur i hela friden kunde jag veta det? 

Nu har Ann-Helén Laestadius skrivit en sorts kriminalroman som tar mig i örat och säger: Så här har vi det. Så här ser rasismen ut. På omsorgsfull och ibland poetisk prosa beskriver hon miljöer, motsättningar och magi från en landsända som länge varit underrepresenterad i svensk skönlitteratur. Vi kommer till snön, skotrarna, gärdena, Ica i Jokkmokk, skolan, hundarna, renskiljningen, vimlet på marknaden och ensamheten bakom nerdragna persienner. 

Hennes egen renkalv mördas och hon ser vem som gjort det men skräms till tystnad.

Vi kommer till de unga kvinnornas kamp för jämlikhet och de unga männens självmordstankar. Till hatkärleken mellan kompisar och avståndet mellan makar. Men berättelsen kretsar kring Elsa. Hennes egen renkalv mördas och hon ser vem som gjort det men skräms till tystnad. Brotten mot renarna fortsätter, men Elsa vågar inte vittna, och tror inte heller att det är lönt eftersom polisen är måttligt intresserad. De har hundra anmälningar om ”stöld” som de avskriver efter hand. ”Stöld”, så rubriceras tjuvjakten. På modern svenska borde det rubriceras hatbrott. 

Sakligt tar Laestadius läsaren till det besinningslösa våldet. När man attackerar och misshandlar de försvarslösa, tysta renarna angriper man själva livsnerven i den samiska kulturen. Och renarna är utsatta från alla håll. Av rovdjur, klimatförändringar och exploateringen av renbetesland. I romanen gör samerna vad som står i deras makt för att hjälpa och skydda dem. Polisen tycks inte göra nåt. Kännetecknet för en förtryckt minoritet är att den inte riktigt åtnjuter samma skydd av ordningsmakten. Det är som om polisen i Laestadius bok inte jobbar för dem utan mot dem. Och sådan är känslan bland berättelsens samer. Inte ens på vårdcentralen förmår man ge rätt hjälp, i synnerhet inte när det gäller psykisk ohälsa. De som förstår samers specifika problem finns borta i Norge. 

Genom romanen lyser Elsa med klar låga, en modig och målmedveten flicka som blir kvinna och får stå ut med tillmälen som lappfitta. Lapphora. Men hon har också en ovanlig övernaturlig gåva som innehåller ett stort hopp.

För att kunna fortsätta den spännande läsningen ute i kylan lyssnar jag på Katharina Cohens utmärkta inläsning av ljudboken medan hårtopparna får frostinpackning. 

Laestadius pedagogiska och politiska ambition är uppenbar. Hon bockar av komplikation efter komplikation. Detta är något som måste berättas, och förklaras. Och hon har verkligen ett vackert språk, noggrant som duodji. 

En dag kanske hon får lägga folkbildningen åt sidan för en friare, ännu personligare prosa. En dag när såna som jag inte behöver undervisas längre. 


ROMAN

ANN-HELÉN LAESTADIUS

Stöld

Romanus & Selling, 437 s.


Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.


Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=78816&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.