Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så samtalar ungdomarna som undslapp dödslägren

Carola Hansson.Foto: Sara Mac Key

Carola Hanssons nya roman diskuterar sionismens idéer.

Ulrika Kärnborg läser en berättelse laddad med sorg.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Carola Hansson är en författare som skriver i rent trots mot tidsandan. Hennes opus magnum är trilogin om familjen Lev Tolstoj. Ett mästarprov som väckte uppseende utanför Sveriges gränser, även bland rysktalande intellektuella. Hanssons lågmälda prosa, späckad med litterära referenser, kräver sina förkunskaper. Nu har hon gett sig i kast med ett om möjligt ännu svårare ämne. ”Minnestrådar” handlar om den judiska exilen under andra världskriget. Den diskuterar sionismens, och då framför allt filosofen Martin Bubers, idéer och hur de tolkades bland ungdomar som lyckades undslippa dödslägren.

Ramberättelsen är till synes enkel. En kvinna söker upp Madame Vidal i hennes hem utanför Manchester. Många år har gått sedan kriget. Kvinnan vill veta vad som blev av hennes judiska släkting Ursula. Hon ska, precis som Madame Vidal, ha tillbringat krigsåren på en gård utanför Falun. Där skulle 60 vilsna unga vuxna, som anlänt från Tyskland, få lära sig jordbruk för att sedan emigrera till en kibbutz i det blivande Israel. 

Berättelsen börjar i den preussiska kulturstaden Königsberg 1935, där Madame Vidal växte upp. En plats som inte längre existerar, utom i minnet hos dem som en gång levde där. Dagens ryska Kaliningrad är, skriver Hansson, närmast en kuliss, uppförd på de fördrivnas gravar. Samtalet, som hela romanen kretsar kring, följer trådarna till det förflutna, ett Europa och en civilisation som gått under. Smärtan kommer upp till ytan när Madame Vidal berättar om förlusterna och alla döda. Resultatet blir en lågmält intensiv romanberättelse, så laddad med sorg och förlust att läsningen ibland känns outhärdlig.

Carola Hansson påminner oss om att litteraturen i sina bästa stunder är ett minnesarbete som återupprättar de mördades heder och levandegör den över generationsgränserna.

 

Roman

CAROLA HANSSON

Minnestrådar

Albert Bonniers förlag, 260 s

 

Ulrika Kärnborg är författare och kritiker på Expressen Kultur.