Så här går det när allt i livet har ett pris

Milja Sarkola.
Foto: Jarkko Mikkonen / Jarkko Mikkonen
”Mitt kapital”.
Sven Olov Karlsson.
Foto: YLWA YNGVESSON

När livet blir en kalkyl om att maximera egennyttan går själen sönder.

Sven Olov Karlsson blir imponerad av Milja Sarkolas debutroman.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Vad sker om man börjar betrakta sin tillvaro endast i termer av att maximera nyttan? Det frågar sig finska Milja Sarkola i sin debut. Det kvinnliga berättarjaget är liksom författaren teaterregissör och dramatiker, och många läsare kan nog relatera till det prydliga livspusslet med hem, barn och konstnärlig frilanskarriär: en bra härd för denna undran.

Men betraktar inte alla relationer utifrån deras möjligheter till egennytta? Troligen, även om få erkänner det, ens för sig själva. Ännu färre driver kalkylerandet lika långt som berättarjaget i ”Mitt kapital” – och tur är nog det. För under streberns stiffa yta rasar tvivlen. Själen vänder slantarna, euro för euro, summan blir ändå bara grämelse – en rabattkupong har gått ut, ett samtal är bortkastat, ett vänligt ord för mycket sägs till en distanserad syster.

Det är sällan en roman så fri från traditionell intrig lyckas gripa mig så konsekvent. På första sidan köper hon dyrt en lägenhet i Helsingfors med sin rike fars hjälp. När han vänder ryggen till frågar hon bankmannen, förresten, vad skulle min arvsskatt kunna bli?

Stilen är strikt budgeterad, lakonisk, solid av svart humor.

Från den klumpiga frågan är jag fast, hos en huvudperson med vassa armbågar och desperat, sönderfallande inre.

Många sägs drömma om att få jobba kreativt, med kultur. ”Mitt kapital” visar att stunderna av flow och gemenskap mest är drömmar. De kvävs av bristen på luft i systemet. Hon måste ständigt bolla stipendieansökningar och biljettintäkter, gripa varje chans att få in foten i en bättre dörr. Måste ta hand om sig. Ty var natt utan sömn är ett fruktansvärt hot: presterar hon sämre, så åker hon ut.

Stilen är strikt budgeterad, lakonisk, solid av svart humor. Karaktärerna namnges utifrån rollerna gentemot jaget; man, son, poet, kundrådgivare. Miljöer, utseenden och platser beskrivs lite eller inget. Ändå ser jag att de är stilrent skandinaviskt designade. Att allt har ett pris. Att alla pengar är hö.


ROMAN

MILJA SARKOLA

Mitt kapital 

Förlaget, 160 s.


Sven Olov Karlsson är författare och kritiker på Expressens kultursida. Hans senaste bok är ”Årsboken”Så blev konservatismen het

Nu är ”Kulturkriget” här!

I Expressens nya tv-program möts Johan Norberg, Stina Oscarson och Malcom Kyeyune – för en debatt om konservatismen.

Dessutom berättar författaren Stig Larsson om sitt möte med Salman Rushdie: ”Min spontana impuls är att dränka honom, strypa honom.” Programledare: Daniel Sjölin.