Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så gick det till när ryssen ockuperade Västerbotten

K-G Bergström.
Foto: www.malarky.se / www.malarky.se
”Nöd och död”.
Victor Malm.
Foto: IZABELLE NORDFJELL

För lite mer än 200 år sedan ockuperades övre Norrland av kejsardömet Ryssland. 

Victor Malm finner en upplysande historielektion av K-G Bergström.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Det var, lyckligtvis, längesedan Sverige var i krig. Eller ja, svenska soldater befinner sig förstås i skrivande stund i konfliktområden, beväpnade, krigstränade, men i strikt mening har freden varit lång. Så lång att föreställningen om fredsskadade svenskar har slagit rot i coronadebatten. 

Ännu längre har vi sluppit ockupation. Sedan 1809, faktiskt. Då låg Sverige i krig med Ryssland och hade hamnat på defensiven, de ryska styrkorna hade fort erövrat Finland och dörren mot den västra rikshalvan stod öppen. In gick man, och lade övre Norrland under ockupation. 

Jag hade på sin höjd en liten, vag aning om detta. Och enligt K-G Bergströms lilla bok ”Nöd och död” är det en kunskapslucka som jag är långtifrån ensam om; den framställs som en blind fläck i Sveriges (eller snarare sörlänningarnas) historiska självförståelse. Politiknestorn, själv bördig från trakterna, gör ett fint försök att ändra på saken. 

Ryktet om att Bergströms lilla bok redan trycks i en andra upplaga har nått mig.

Ena hälften av boken är en noggrann genomgång av krigs- och ockupationsförloppet, andra hälften diskuterar hur (fruktansvärt) det hela var för de vanliga människorna. De som inte fick sig världspolitiken till livs genom tidningar och medier utan plötsligt, en dag i början av 1809, fråntogs husrum, mat och boskap från fientliga ryska soldater. Tänk er själva.

Det är upplysande och välgörande läsning, kort sagt. Bergström är varken en Dick Harrison eller en Peter Englund, men likväl en lågmäld och noggrann författare, nästan onödigt mån om att inte förhäva sig. Det kostar honom en del berättartekniskt – en god historia får inte stå i vägen för fakta eller artiga bugningar mot den forskning som Bergström populariserar. Men ”Nöd och död” är ändå en gedigen bok, resultatet av plikttroget fotarbete och genuint engagemang i ämnet. 

Förhoppningsvis öppnar den mångas ögon för det lidande och stridande som ägde rum i vår nordligaste, mest ignorerade landsdel för två hundra år sedan. Ryktet om att Bergströms lilla bok redan trycks i en andra upplaga har nått mig. 


SAKPROSA

K-G BERGSTRÖM

Nöd och död. Den ryska ockupationen i norr 1809

Historiska Media, 197 s.


Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.