Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blev den brutale prinsen Mellanösterns maktfaktor

Mohammed bin Salman.Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Ben Hubbard.Foto: Wikimedia
Foto: Wikipedia

Saudiarabiens härskare Mohammed bin Salman reformerar med ena handen och brutaliserar med den andra.

Aron Lund läser en ny bok om en en av Mellanösterns mäktigaste män.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Det var inte lätt att veta hur man skulle tillbringa en ledig kväll i Riyadh, när jag bodde där 2008. Nästan allt var förbjudet: biografer, konserter och dans. Till den saudiska huvudstadens få publikevenemang hörde de offentliga halshuggningarna, fredagar på Diratorget.

Idag är läget ett annat. Den religiösa polisen har vingklippts och man har legaliserat film och musik, gubevars dånande techno. Kvinnor får köra bil och, hör och häpna, gå på fotbollsmatcher.

Riyadh 2014. Kvinnor tillåts att köra bil.Foto: HASAN JAMALI / AP TT NYHETSBYRÅN

Världens mest reaktionära stat har börjat släppa in samtiden, om än i kontrollerade doser.

En av Mellanösterns mäktigaste män.

Reformernas upphovsman heter Mohammed bin Salman, ”MBS” kallad. Sedan några år är han oljekungadömets kronprins och faktiske härskare, vilket gör honom till en av Mellanösterns mäktigaste män.

Han är också ung, vilket spelar roll i en absolut monarki. Sedan decennier har Saudiarabien letts av skröpliga gubbar som kung Salman, 84 år – men hans son är bara 34. Kan MBS undvika olyckor, palatskupper och andra otrevligheter lär han fortfarande styra Saudiarabien år 2070.

Mohammed bin Salman.Foto: AMR NABIL / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Skäl finns alltså att läsa New York Times-journalisten Ben Hubbards nya biografi ”MBS: The Rise to Power of Mohammed bin Salman”, som skickligt sammanställer vad vi vet om kronprinsen. 

Tyvärr är det inte mycket. 

Det låter vansinnigt – men fungerade

Fram till 2010-talets början var MBS en av hundratals okända unga prinsar. Att makten föll till honom och ingen annan tycks ha berott på en blandning av tur och hårda nypor. Kronprinstiteln säkrade han exempelvis genom att kidnappa sin kusin och kräva dennes plats i successionsordningen. Det låter vansinnigt – men fungerade.

Samma nyckfulla brutalitet har kommit att prägla saudisk regeringspolitik.

Våren 2015 fick Sverige erfara Saudiarabiens nya temperament, när ett kritiskt uttalande från Margot Wallström möttes av okarakteristiskt raseri. Samma skummande vrede riktades senare mot Kanada. Troligen var det MBS som båda gångerna, utan större eftertanke, vred upp volymen till elva.

Margot Wallström. Sveriges utrikesminister 2015.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Även beslutet att invadera Jemen i mars 2015 tycks ha tagits med en axelryckning av MBS, då nybliven försvarsminister. Saudiska diplomater lovade seger inom några veckor, men striderna fortsätter fem år senare.

Det är ett janusansikte Hubbard tecknar.

Bokens kusligaste avsnitt beskriver hur förtrycket hårdnar i takt med att MBS cementerar sin ställning. Polisen griper ena dagen feminister, nästa prinsar, därefter Koranlärda. Tystnaden breder ut sig och Hubbards kontakter börjar undanbe sig samtal. Berättelsen kulminerar med styckmordet på dissidenten Jamal Khashoggi i Turkiet 2018.

Det är ett janusansikte Hubbard tecknar.

Jamal Khashoggi.Foto: HASAN JAMALI / AP TT NYHETSBYRÅN

Å ena sidan är MBS reformprinsen, de ungas förkämpe, mannen som vill modernisera Saudiarabien, minska oljeberoendet och vädra ut fundamentalismen. 

Å andra sidan den lynnige despoten, som inte tycks lyssna på någon och som ersatt den hundrahövdade kungaklanen med ett på sabelspetsen balanserande envälde.

Med en sådan man på tronen kan mycket hinna hända till 2070.

 

Aron Lund är Mellanösternkännare och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är ”Syrien brinner. Hur revolutionen mot Assad blev ett inbördeskrig”.

 

SAKPROSA

Ben Hubbard

MBS: The Rise to Power of Mohammed bin Salman

Tim Duggan Books

359 s