Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reportagen sätter spår i den svenska historien

Johanna Karlsson och Federico Moreno.Foto: JENS CHRISTIAN
Kerstin Brunnberg.Foto: ANN JONASSON
”Sju reportage du behöver läsa för att förstå Sverige 2019”.

Expressen har gjort bok av Johanna Karlssons och Federico Morenos Sverigereportage. 

Kerstin Brunnberg tackar för en textsamling som visar upp journalistikens unika förmåga.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. När jag läser reportagen i Expressens bok ”Sju reportage du behöver läsa för att förstå Sverige 2019” tänker jag plötsligt på tavlorna ”Grindslanten” och ”Är du lönsam lille vän?” – lite egendomligt kan tyckas.

Men det bästa reportaget är som den bästa målningen av ett mänskligt skeende, en plats eller en avgränsad historia. Exaktheten i färgnyanserna, inte ett penseldrag för mycket och ett väl utvalt motiv.

Det är den välavvägda balansen, eller dramaturgin, av samtal och berättelse, frågor och svar; scenbyten och beskrivningar som gör att man känner en stämning, ser ansiktsuttryck och miljöer, ja, till och med känner lukten i källaren av nattgästernas gamla madrasser. Framförallt är det de genomresearchade fakta som bygger och bär reportaget framåt, och som gör att man bara måste fortsätta läsa. 

Förhoppningsvis får vi uppföljande reportage om texternas intervjuobjekt om några år.

Alla sju reportagen tar mig till platser och sammanhang som jag inte hade varit i närheten av annars, och som jag inte visste att jag behövde för att faktiskt förstå det Sverige jag bor i.

Reportagen är fulla av kunskap på njutbar bruksprosa, men framför allt hjälper Johanna Karlsson och Federico Moreno oss att förstå journalistikens förmåga och som de ställföreträdande omvärldsanalytiker de är sätter de spår i den svenska historien. Och förhoppningsvis får vi uppföljande reportage om artiklarnas intervjuobjekt om några år. 

”Sju reportage du behöver läsa för att förstå Sverige 2019” ger nämligen förutsättningar för att bilda sig en uppfattning om verkningsgraden i de politiska förslagen, i riksdagsdebatterna och expertkommentarerna. 

Författarna till reportagen, Johanna Karlsson och Federico Moreno.Foto: JENS CHRISTIAN

Bråk om bilkörning på stranden i Laholm, kackerlackshusen i Krylbo, reporterns återbesök i Storvretskolan, eller berättelsen om sheriffen i Älvsjö kan läsas för att förstå det som just nu definierar debatten: människors olika uppväxtvillkor, deras rädsla, migrationens möjligheter och svårigheter, rättstatens brister.

Detsamma gäller insynen i de IS-nätverk som etablerats i Örebro – ett avslöjade av Johanna Karlsson som är värt ett pris i sig, inte minst för ett komplicerat och känsligt researcharbete.

En sak stör mig möjligen, jag saknar något den visuella kraft som ligger i ett väl-layoutat tidningsreportage i papper eller på webben, där rubrikernas samarbete med text och bild ger mervärde till den journalistiska texten. Trots det gör både Johanna Karlsson och Federico Moreno så mycket bild av sina texter att boken ändå blir en stark helhet. Därtill i behändigt format, obetydligt större än en mobil och bra att ha i fickan för läsning på t-banan i stället för för twittret och de gamla vanliga Facebookgruppperna. 

Bra jobb, kort sagt. Jag hoppas att reportrarna fick gott om tid att göra dem.

REPORTAGE

JOHANNA KARLSSON OCH FEDERICO MORENO
Sju reportage du behöver läsa för att förstå Sverige 2019

Expressen, 130 s.

Av Kerstin Brunnberg

”Sju reportage...” har producerats av Expressen. Därför recenseras boken av Kerstin Brunnberg, journalist och tidigare vd på Sveriges Radio.

 

LÄS MER – Kidnappades tillsammans med Gui Minhai – nu hämnas han


LÄS MER – Därför bråkar stockholmarna om kebab och dyra bilar