Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rasande roman om folkhemmets skam

SKICKLIG. Majgull Axelssons nya roman är en rasande välsnickrad historia.Foto: THRON ULLBERG
"Ditt liv och mitt".
"Jag heter inte Miriam".

Med "Ditt liv och mitt" fortsätter Majgull Axelsson att utforska folkhemmets mörka sidor. Annina Rabe läser en fullfjädrad roman om skuld, skam och övergrepp mot psykiskt funktionshindrade.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

För författare och historiker finns ett aldrig sinande material om folkhemmets mörka baksida att undersöka. Allt det som sopades under mattan för att ge plats åt 1900-talets skinande nytänkande och modernitetsiver. 

Under välfärdsoptimismens yta doldes en ofta skrämmande intolerans emot dem som var avvikande, som inte passade in i samhällsprogrammet. En författare som alltmer konsekvent ägnar sig åt att utforska de här skamliga gliporna i det moderna Sveriges historia är Majgull Axelsson

Mörk och yvig familjesaga

I den förra romanen, ”Jag heter inte Miriam” var det Sveriges behandling av romerna under 1900-talet som sattes under lupp. I hennes nya bok, ”Ditt liv och mitt” återupplever vi några av de förfärliga kränkningar och övergrepp som skedde mot psykiskt funktionshindrade ända in i 1960-talet. 

 

LÄS MER: Elin Grelsson Almestad om "Jag heter inte Miriam" 

 

Inramningen är en mörk och yvig familjesaga, fylld av skräck, skam och övergrepp. Den snart 70-åriga Märit är på väg till sitt barndomshem i Norrköping för att fira sin och tvillingbroderns 70-årsdag.

På vägen dit är det något som tvingar henne att stiga av tåget och stanna en natt i Lund. Där finns spåren av en äldre bror, sedan länge död under brutala omständigheter på anstalten för så kallade sinnesslöa, Vipeholm. Vid en anonym massgrav fylld av döda patienter från sjukhuset sörjer Märit den konstnärliga brodern som aldrig fick en chans.

En död tvillings röst i huvudet

Hon är inte ensam. Märit har en ständig följeslagare, på gott och ont, ett slags vuxen-Mållgan som ingen annan än hon själv kan se. ”Den andra” som hon kort och gott kallas, är en röst i Märits huvud, hennes vid födseln döda tvillingsyster. Denna ”andra” lever om och bråkar i Märits huvud, är ofta ifrågasättande men också stöttande. Är hon i själva verket ett tecken på att Märit också lider av en psykisk störning? Axelsson klargör tidigt att den frågan är oväsentlig. Den osynliga systern är den som säger, tänker och utför det som Märit inte vågar.

 

LÄS MER: Aase Berg recenserar Axelssons "Moderspassionen" 

 

Till en början har jag lite svårt för denna ”andra” röst, tycker att hon är tjatig och tänker att det är ett väl enkelt grepp. Men i takt med att Majgull Axelssons berättelse rullar ut sig blir jag mer övertygad om att den rentav är nödvändig. För här finns så många familjehemligheter, så många vänskapssvek och så mycket skuld att det nog krävs en Mållgan för att blottlägga dem.  

Osentimental skärpa

Familjens skuld och samhällets skuld smälter samman, och det verkliga offret för alltsammans är förstås den utvecklingsstörde Lars. Majgull Axelsson beskriver den förfärliga hanteringen av patienterna på Vipeholm med osentimental skärpa.

 

LÄS MER: Per Svensson om Majgull Axelsson och Kerstin Ekman på Bokmässan 

 

När hon till sist låter hans döda kropp genom ett osannolikt sammanträffande hamna på just det obduktionsbord där Märit som ung läkarstudent ska lära sig att skära i en människokropp är det en scen som i en mindre skicklig romanförfattares händer hade kunnat bli för gräll. Med Majgull Axelsson behöver man aldrig oroa sig. Hon vet vad hon gör.

”Ditt liv och mitt” är precis som ”Jag heter inte Miriam” både ett viktigt nedslag i historien med kuslig relevans i dag, och samtidigt en rasande välsnickrad roman.

 

ROMAN

MAJGULL AXELSSON

Ditt liv och mitt

Brombergs, 364 s.

 

Annina Rabe är litteraturkritiker och medarbetare på Expressens kultursida.