Julia Svanberg. Foto: Nille LeanderJulia Svanberg. Foto: Nille Leander
Julia Svanberg. Foto: Nille Leander

Smart om colombianska kaffebönders liv

Publicerad

Romanen "Candelarias hus" innehåller både prosa och essäistik om livet bland fattiga kaffebönder i Colombia.

Ulrika Knutson läser en intelligent berättelse utan moraliska pekpinnar.

Candelarias hus ligger i en avlägsen by i Colombias berg. Både polisen och sopbilen är sällsynta gäster. Men här är svindlande vackert, blå kolibrier sticker snabeln i bananblomman, kaffebuskens röda bär glöder i solen. Författaren flyttar in i det lilla lerhuset med sin son Trollungen.

 

LÄS MER: Varför låtsas vi att vi är amerikaner?

 

Julia Svanberg introducerar La Violencia

Julia Svanberg skriver en sensuell och rak prosa. Hennes människosyn är lika rak. Detta är inte bara en sympatisk roman, utan också en intressant essä om livet bland fattiga kaffebönder och en introduktion till Colombias tragedi. I femtio år skakades landet av La Violencia, inbördeskriget, som dödade 200 000 människor och tvingade en femtedel av befolkningen på flykt. Farc-gerillan är ett barn av la Violencia. Just i sommar har Farc lämnat in vapnen.

Livet i byn är hårt. Författaren känner den stickande lukten från brinnande mensskydd. Snart står hon där själv. Någonstans finns alltid "en kvinna som arbetar hela morgonen med att städa undan efter sin mens. En arbetsdag varje månad. Pinnen i handen, de kletiga resterna av smält cellulosa, plast och livmodersblod".

Men flickorna i byn är tuffa. Tidigt ska de klara sig själva, ofta med en baby i knät. För att fixa underhållet försvinner grabbarna på jobb, men ofta försvinner de för gott.

Bönder utan rättigheter

Bönderna har inte papper på sin jord, de kan avhysas om gruvbolaget gör anspråk på marken. Colombia har världens högsta andel internflyktingar, av ekonomiska skäl.

Bonden José María är stolt över att vara eko-bonde, men kan inte slå mynt av det. Han har inte råd med fina etiketter som Rainforest Alliance med glada grodor, som vi kaffekonsumenter är triggade på.

Julia Svanberg är en listig berättare, hon moraliserar inte. Moderniseringen är som alltid en komplex fråga. Mäklaren Fabians flashiga turistprojekt kan ge pengar och jobb, men livet blir torftigare. Författaren har själv underlättat processen, genom att ta ljuvliga bilder av leende kaffebönder, som ska hjälpa Fabian att sälja tomter i paradiset.

 

LÄS MER: Leif GW Persson förblir ett mysterium

 

ROMAN

Julia Svanberg

Candelarias hus

Albert Bonniers förlag, 284 s.

 

Ulrika Knutson är författare och medarbetare på Expressens kultursida.

Relaterade ämnen
Ulrika Knutson
Ulrika Knutson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag