Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Smart om colombianska kaffebönders liv

Julia Svanberg. Foto: Nille Leander

Romanen "Candelarias hus" innehåller både prosa och essäistik om livet bland fattiga kaffebönder i Colombia.

Ulrika Knutson läser en intelligent berättelse utan moraliska pekpinnar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Candelarias hus ligger i en avlägsen by i Colombias berg. Både polisen och sopbilen är sällsynta gäster. Men här är svindlande vackert, blå kolibrier sticker snabeln i bananblomman, kaffebuskens röda bär glöder i solen. Författaren flyttar in i det lilla lerhuset med sin son Trollungen.

 

LÄS MER: Varför låtsas vi att vi är amerikaner?

 

Julia Svanberg introducerar La Violencia

Julia Svanberg skriver en sensuell och rak prosa. Hennes människosyn är lika rak. Detta är inte bara en sympatisk roman, utan också en intressant essä om livet bland fattiga kaffebönder och en introduktion till Colombias tragedi. I femtio år skakades landet av La Violencia, inbördeskriget, som dödade 200 000 människor och tvingade en femtedel av befolkningen på flykt. Farc-gerillan är ett barn av la Violencia. Just i sommar har Farc lämnat in vapnen.

Livet i byn är hårt. Författaren känner den stickande lukten från brinnande mensskydd. Snart står hon där själv. Någonstans finns alltid "en kvinna som arbetar hela morgonen med att städa undan efter sin mens. En arbetsdag varje månad. Pinnen i handen, de kletiga resterna av smält cellulosa, plast och livmodersblod".

Men flickorna i byn är tuffa. Tidigt ska de klara sig själva, ofta med en baby i knät. För att fixa underhållet försvinner grabbarna på jobb, men ofta försvinner de för gott.

Bönder utan rättigheter

Bönderna har inte papper på sin jord, de kan avhysas om gruvbolaget gör anspråk på marken. Colombia har världens högsta andel internflyktingar, av ekonomiska skäl.

Bonden José María är stolt över att vara eko-bonde, men kan inte slå mynt av det. Han har inte råd med fina etiketter som Rainforest Alliance med glada grodor, som vi kaffekonsumenter är triggade på.

Julia Svanberg är en listig berättare, hon moraliserar inte. Moderniseringen är som alltid en komplex fråga. Mäklaren Fabians flashiga turistprojekt kan ge pengar och jobb, men livet blir torftigare. Författaren har själv underlättat processen, genom att ta ljuvliga bilder av leende kaffebönder, som ska hjälpa Fabian att sälja tomter i paradiset.

 

LÄS MER: Leif GW Persson förblir ett mysterium

 

ROMAN

Julia Svanberg

Candelarias hus

Albert Bonniers förlag, 284 s.

 

Ulrika Knutson är författare och medarbetare på Expressens kultursida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!