Punkterade hjältar

Publicerad
Uppdaterad

Martin Jonols är

ett nytt namn men ingen okänd person. Medan han ännu hette Martin Montelius var han flitigt verksam som dramatiker och regissör, framför allt i Radioteatern. Med sin utflippade huvudperson och sin satiriska blick på det svenska kulturlivet kan hans debutroman Okrossbar föra tankarna till Magnus Carlbrings betydligt omfångsrikare Paul Exodus Propp (2004), men Jonols arbetar med både yvigare gester och större koncentration. Handlingen utspelar sig i början på 80-talet, då Jonatan och hans punkpolare från Stockholms södra förorter röjer runt bland innerstans kultur- och medieelit. De är i princip alltid drogade upp över öronen, och i Jonatans fall leder det till regelbundna intagningar och rymningar från psykiatriska kliniker. Både han och bästa kompisen Subbe har ett betydande födgeni när det gäller att mjölka diverse institutioner på ekonomiskt stöd för mer eller mindre vildsinta konstprojekt. Att spela på det rebelliska förortsursprunget går alltid hem hos kulturetablissemanget. Få av projekten ser dock dagens ljus.

Bland alla trippar

som leder romanpersonerna bortom sans och vett är väl Jonols själv ute på något som liknar en nostalgitripp. Det var tider det, när man var ung, hög och kåt. Men någon romantisering är det knappast fråga om, snarare om en pseudoheroisk undergångsskildring i tragikomisk uppförstoring. Det går som sig bör åt helvete för de flesta, om än några faller med den gröna sidan uppåt, däribland Jonatan själv.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag