Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Privatiserad sjukvård är orättvis – och farlig

Timothy Snyder.
Foto: ALEJANDRO GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
”Frihet och solidaritet. Om hälsa som en mänsklig rättighet”.
Elin Grelsson Almestad.
Foto: MATILDA RAHM / ATLAS

Timothy Snyder dog nästan av en missad blindtarmsinflammation. 

Elin Grelsson Almestad har läst hans rasande appell för jämlik vård för alla.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Den amerikanske historiken och författaren Timothy Snyder pendlar under nyårsafton mot 2020 mellan liv och död. En blindtarmsinflammation har orsakat en leverinfektion som sedan i sin tur lett till blodförgiftning. På vägen har det skett flera misstag av sjukvården, inte minst på den akutmottagning där Snyder väntar i timtal eftersom ingen har tid att upptäcka det livshotande tillståndet. 

Snyders långsamma återhämtning från sjuksängen sker genom reflektion och skrivande kring det utsatta och ofria tillstånd som sjukdom innebär, ett tillstånd som kräver andra människors solidaritet och omsorg.

Resultatet är ett rasande angrepp mot det amerikanska sjukvårdssystemet och en appell för allmän sjukförsäkring. Snyder jämför sina erfarenheter av den amerikanska omsorgen med Österrikes och Tysklands, två länder som han genom sin profession bott och fått vård och välfärd i. 

Det handlar inte bara om vård vid sjukdom utan också vid livets allra första början. Boken bjuder på personliga och anekdotiska jämförelser mellan att få barn i Österrike – där Snyder och hustrun var bosatta vid första barnets födelse – och att få barn i USA där andra barnet föds. 

När covid-19 bryter ut har Timothy Snyder redan börjat skriva.

I det förstnämnda fallet fick den nyblivna familjen en lång BB-vistelse, skattefinansierad mödra- och barnvård och fri barnomsorg. I USA blev det i stället ett kort förlossningsbesök som omgärdades av försäkringsfrågor och blanketter, ett telefonnummer till en dyr amningsrådgivare och ingen uppföljning på det allmännas bekostnad av vare sig mor eller barn.

När covid-19 bryter ut har Timothy Snyder redan börjat skriva. Men pandemin och inte minst Trumpadministrationens valhänta och ignoranta inställning till sjukdomen blir en del av boken och ger den en ännu starkare känsla av att vara akut. 

Snyder visar hur hundratusentals amerikaner dött bara genom den okunskap och ovilja att erkänna pandemins omfattning som spreds i landet under den första delen av 2020. 

Bokens originaltitel ”Our malady” är också dubbeltydig i att den både avser sjukdom och ett större systemfel i samhället. En titel som förvisso är svår att översätta till svenska, men boken hade ändå förtjänat någonting mer specifikt än den platta och, minst sagt, vaga huvudtiteln ”Frihet och solidaritet”. 

Det låter numera ihåligt och tomt när man tjatar om bättre villkor.

För visst är det en text som framför allt rör sig kring det amerikanska sjukvårdssystemet, ett system som Sverige tack och lov befinner sig långt ifrån. 

Ändå är skildringarna av bland annat sönderstressade vårdarbetare, administrationskaos och just in time-lösningar kusligt bekant. 

Det låter numera ihåligt och tomt när man tjatar om bättre villkor för välfärdsarbetare och omsorgspersonal, mer pengar till den offentliga vården och bra och tillgänglig vård för alla. Som ett ord man upprepat så många gånger att det tillslut saknar betydelse. 

Snyders bok ger dem innehåll igen. Trots sin amerikanska kontext är den en påminnelse om vad pandemin blottlagt; vår individuella och kollektiva skörhet och vikten av en välfungerande och jämlik sjukvård. SAKPROSA

TIMOTHY SNYDER

Frihet och solidaritet. Om hälsa som en mänsklig rättighet

Mondial, 190 s.Elin Grelsson Almestad är författare och medarbetare på Expressens kultursida.Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=75743&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.