Foto: Vikström Roger
 Foto: Vikström Roger

Platon / Skrifter bok 5

Publicerad
Uppdaterad
En bra sak är värd att säga två gånger, säger Platon. Jag säger det alltså än en gång: Jan Stolpes översättning av Platons verk är en av vår tids viktiga kulturgärningar.
Fem band av sex är nu klara. Platon själv blir man däremot aldrig klar med. Hans lära är delvis redovisad i detalj, delvis bara gåtfullt antydd. Hans stil växlar mellan skolmästaraktighet och svårutgrundlig ironi. Ännu efter 2300 år fortsätter han att inspirera och irritera.
Platon själv blev heller inte riktigt klar. Dialogen ”Lagarna”, som upptar nästan hela detta tjocka band, är hans längsta och antagligen sista verk, kvarlämnat i något opolerat skick. Här möter Athenaren – Platons talesman – en spartan och en kretensare och förklarar hur en god stat bör vara inrättad. Till skillnad från i den tidigare dialogen ”Staten” har ”Lagarna” mindre drag av utopiskt tankeexperiment än av någotsånär genomförbar plan. Det är en äldre man som talar.
Och allt från körsång till alkoholpolitik till egendomsfördelning behandlas. Statens kärnverksamhet är utbildning: estetisk, kroppslig och samhällelig fostran av människor som inte bara uppfyller plikter gentemot varandra, utan också mot sig själva. Vilket är ett perspektiv man ibland kan sakna i modern politisk diskurs.
För en icke-specialist ger den mer allmänt hållna första halvan av verket mest. Stolpes översättning är mycket läsbar och man behöver inga särskilda förkunskaper för att ha glädje av Platons diskussioner kring grundläggande rätts- och konstitutionsfilosofiska frågor. (Exempel: Bör de styrande vara lagens herrar eller dess tjänare? Dess tjänare, menar Platon. I vilken mån är detta fallet i dagens Sverige? Diskutera!)

När Platon sedan kommer in på detaljer om exempelvis straffrätt blir han både ökänt långrandig och mindre tilltalande i sina slutsatser. Både för en genomsnittlig nutida läsare och en dito dåtida torde Platons lagar framstå som ibland stötande konservativa, ibland stötande radikala. Men även då kan de om inte annat ge intressanta inblickar i antikt liv och tänkande.
Verkets betydelse är heller inte enbart historisk. Så sent som 1996 detaljanalyserades ”Lagarnas” (negativa) syn på homosexualitet i USA:s högsta domstol, med filosofer som expertvittnen.
Inte skulle jag vilja bo i Platons stat. Men att åtminstone för en stund förflytta sig från nutidens högljudda vuxendagis till den lugna värdigheten i ”Lagarnas” samtal är en nyttig arbetssemester för själen.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag