Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

På HVB-hemmet mullrar deras flykt och ångest

Elin Persson.Foto: CAROLINE ANDERSSON / BONNIERCARLSSEN
Foto: BONNERCARLSSEN
Johanna Lindbäck.Foto: Stefan Tell

Elin Perssons debut skildrar en kvinna som får jobb på ett HVB-hem.

Johanna Lindbäck finner en roman som lyckas tack vare sin saklighet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Tänk att du är på en anställningsintervju. Det är inte så mycket prat om var du ser dig själv om fem år, utan en av frågorna är vad du gör ifall du kommer in på ett rum där den boende har försökt begå självmord. 

Rebecka, huvudpersonen i Elin Perssons bok ”De afghanska sönerna”, vet inte vad man borde göra i det läget, så hon frågar. Det ger henne jobbet på HVB-hemmet. Hon blir ansvarig för de ensamkommande killarna Hamid, Ahmed och Zaher. Att hon själv kommer direkt från gymnasiet gör inget. Hennes fråga visar att hon är bra på att följa instruktioner, och det är viktigt på en sån institution. 

I bakgrunden ligger flykt och ångest som ett dovt muller.

Killarnas berättelser är redan bekanta. Flykt från Afghanistan, ansökan om uppehållstillstånd, HVB-hem, skolgång, åldersbedömning, beslut från Migrationsverket. Vi har hört det många gånger förr, men Elin Persson lyckas ändå få allt att kännas. Redan från första sidan sitter tonen, ämnet och karaktärerna. 

Hon använder en ganska saklig prosa som går hand i hand med alla de blanketter och rutiner som finns på HVB-hemmet. Det är i gliporna mellan dessa som Rebecka, Hamid, Ahamed och Zaher träder fram. I bakgrunden ligger flykt och ångest som ett dovt muller. I förgrunden står ”åka skridskor” på schemat. 

Inte bara en lyckad debut alltså, utan en riktigt lyckad roman.

Att killarna har ett jobbigt liv är inget som behöver skrikas ut. Vi fattar det så väl ändå. Medan Rebecka noterar ett samtal om familj i Zahers journal, undviker att rapportera hur Ahmed röker på taket, eller inte kan lämna jobbet på jobbet som hon vet att hon borde, blir den känslan ännu starkare. 

Elin Persson litar helt enkelt på att det stora ska komma fram i det lilla, och det gör hon helt rätt i. ”De afghanska sönerna” både känns och berör fastän den använder inomhusrösten. Den visar allt jag inte visste om en historia jag trodde jag redan kunde. Inte bara en lyckad debut alltså, utan en riktigt lyckad roman. En sån som det inte går att värja sig mot. 

ROMAN

ELIN PERSSON

De afghanska sönerna

BonnerCarlsen, 192 s.

Av

Johanna Lindbäck

 

Johanna Lindbäck är författare.