Oivvio Polite - White like me

Publicerad
Uppdaterad
Journalisten Oivvio Polite har samlat artiklar om rasism, tidigare publicerade i Slut, Arena, Barbar, DN, Expressen och sända i Sveriges Radio.
Den så kallade ”rasfrågan” – ett fortfarande gångbart begrepp till skillnad från ”klassfrågan” eller ”kvinnofrågan” – är måltavlan. Men Polite visar hur omöjlig den är att komma åt utan att samtidigt tala om kön och klass.
Han skriver fram en samtidsberättelse om identitet, intressant för var och en som bryr sig om att ta reda på vad som samverkar till att skapa oss västerländska samhällsdjur.
Han bläddrar i fotoalbum, minns vänner och bekanta, läser högt ur tidningen, refererar postkolonial teori och kontinental filosofi. Drar slutsatser och blottar svaga punkter i resonemangen – både hos sig själv, auktoriteter och gemene man.
Språket och förhållningssättet är otvunget.

Polite är klok nog att vara lojal med sin egen berättelse i stället för att anpassa sig till möjliga förväntningar. På så vis blir resultatet en personligt hållen skrift som elegant visar sambandet mellan livserfarenhet och strukturell samhällsanalys.
Det verkar halsbrytande, men han får mig att förstå hur han, med afro-amerikansk pappa och svensk mamma, kan digga vit maktmusik. Det är en strategi att ta makten över sitt eget liv genom att visa att vitmaktkulturen inte innebär ett reellt hot. Han hävdar dessutom att vi alla är rasister inklusive han själv, i och med att rasbegreppet fyller en funktion i vår förståelse, och tillägger ”Den som är stolt över att vara svart är rasist och den som skäms över det också.”

Genom att gestalta i stället för att skriva ut, konfronterar han oss och sig själv med frågan ”Vem bestämmer vad jag ska tycka?” och ”Vem bestämmer vem jag är?”
Utan att sammanfatta en vederhäftig förklaring låter han oss förstå varför det är viktigt. Ingen kommer undan ett etiskt förhållningssätt till hur vi mentalt upprätthåller eller undergräver samhällsvarat. Insikten kommer ur förståelse, samhället genom individer.

Av: Helena Boberg
[LINK]helena.boberg@expressen.se[\LINK]
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag