Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

När teambuildingen blir på dödligt allvar

Mats Strandberg.
Foto: HENRIC LINDSTEN / Norstedts
Charlotte Wiberg.
Foto: PRIVAT

Mats Strandbergs nya bok kretsar kring en konferens med dödlig utkomst.

Charlotte Wiberg imponeras av en konstant spännande skräckroman.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Slashergenren, den typen av skräckfilm där en anonym och till synes övermänsklig mördare löper amok och hugger ihjäl ett antal personer, oftast ungdomar som är samlade till exempel i ett sommarläger eller på en skola, verkar kanske inte ha så stora litterära förutsättningar. Men en slipad skräckförfattare som Mats Strandberg klarar fint att omsätta den i romanform. 

Han planterar den djupt i den kommunalgrå svenska myllan och fyller den med mening. Mördaren i genren är ofta någon, företrädesvis en man, som lidit en stor oförrätt. I ”Konferensen” är han något mer förmänskligad än Jason Voorhees (”Fredagen den 13:e”-serien) eller Michael Myers (”Alla helgons blodiga natt”), men främst framstår han helt enkelt som ett resultat av verksamheten på den arbetsplats som indirekt skildras under en konferenshelg med teambuildinginslag.

Det är mobbning, det är mygel, det är samhällsförstörelse förklädd till utveckling och ekonomisk oansvarighet. De personer som skildras är typer som känns igen – och även om läsaren ibland kanske tänker ”är inte hon lite väl…” eller liknande så är det just typer de ska vara, som effektivt demonstrerar vissa beklagliga sociala syndrom. Effektivt men också detaljrikt är också Strandbergs berättande, och boken är helt enkelt oerhört spännande.

Strandberg har ju ofta kallats för Sveriges Stephen King, och visst är influensen tydlig. Men han har inte Kings utpräglat pratiga sätt att skriva. Det är en smaksak vilket en föredrar, Strandbergs mer sakliga eller Kings jag-är-din-kompis–stil. En sak jag är tacksam för att jag slipper är hur Kings berättelser tenderar att bli till stereotypa fantasypräglade uppgörelser mellan ett metafysiskt ont och ett metafysiskt gott. Hos Strandberg kan det finnas en variant av det ena eller av det andra, men inga storslagna uppgörelser. I ”Slutet”, som verkligen skildrar jordens slut, är till exempel fienden en komet utan motiv. Jag kan dock finna den boken, inte minst just vad gäller dess slut, något tillrättalagd och ”tvångsljus”. Men så är det också en ungdomsbok (fast måste de vara tvångsljusa? blir det för mycket ångest annars?). 

Här är de arbetsplatskonflikter som framträder, teambuildingen och minnesbilder av tidigare, liknande arrangemang nog så helvetiska i sig, och den massaker som följer närmast en drastisk stegring av det redan påbörjade, där förmågan till faktiskt samarbete utsätts för ett dödligt test. Darkness reigns. Men ett mänskligt mörker.   

”Konferensen” är Strandbergs bästa som bok som soloförfattare hittills. Han har också skrivit med Sara Bergmark Elfgren (”Engelsforstrilogin”) och Jenny Jägerfeld (”Monster i terapi”). Vad kommer härnäst? Jag skulle gärna se en fortsättning på det psykologiska spåret för Strandberg. Ett kammardrama med psykologisk skräck? Eller ett försök till body horror i litterär form? Vad det än blir – jag ser fram emot det. Och, så småningom, mot den oundvikliga filmatiseringen av ”Konferensen”. Varför inte regisserad av Levan Akin, som gjorde en underskattad filmatisering av första delen i ”Engelsforstrilogin” – ”Cirkeln” (2015)?


ROMAN

MATS STRANDBERG

Konferensen

Norstedts, 334 s.


Av Charlotte Wiberg
Charlotte Wiberg är skribent på Expressens kultursida.


Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=83138&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.