Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

När romanen blir till ett banalt TED-talk

Yaa Gyasi.Foto: Peter Hurley / The Vilcek Foundation
”Inte av denna världen”
Victor MalmFoto: IZABELLE NORDFJELL

Yaa Gyasis nya roman ”Inte av denna världen” tecknar ett politiskt livsöde.

Victor Malm irriterar sig på den alldeles för simpla litterära formen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Yaa Gyasi är en skicklig romanförfattare, därom råder inga tvivel. Den ambitiösa debuten ”Vända hem” gjorde succé, och ingen kan läsa nummer två, ”Inte av denna världen”, utan att imponeras av den tekniska kompetensen. Massproducerad i de amerikanska universitetens romanfabriker förvisso, men ändå. Svenskspråkig realism är sällan så slipad, så hantverksmässigt genomsund, men lyckligtvis hyfsat förskonad från försåtlig folkpsykologi. 

Det är inte Gyasis roman. 

Gifty är doktorand i neurovetenskap vid Stanford. Hennes forskning har som mål att bota åtminstone två av de fenomen som söndrade hennes familj: depression och beroende. Berättelsen utspelar sig i det viktigaste experimentets slutfas, men huvuddelen av romanen, som hyfsat lyckat låtsas att den inte är en uppväxtskildring, upptas av analepser och flashbacks. 

Modern är ensamstående emigrant från Ghana. Någonstans i det gamla hemlandet finns en man som var hennes far. De bor i väckelsekristna Alabama och stångas mot strukturell rasism och abjekt fattigdom. Brodern Nana är ett stort basketlöfte, men börjar efter en skada missbruka opiater och dör, vilket leder till att modern faller i djup depression. Mirakulöst nog reser sig Gifty ur misären. 

Jämförelsen med ett TED-talk är romanens egen.

Simpla orsakssammanhang kan totalkvadda annars fina romaner. Särskilt tråkigt blir det när mekanismen är så allmän, så dold att den får karaktären av en folktro upphöjd till sanning: barndomens trauman och svårigheter är direkta orsaker till det som sker i vuxenheten, ett pseudovetenskapligt anspråk om människans natur som aldrig artikuleras utan dväljs i själva formen. ”Inte av denna världen” är ett typexempel på detta. 

Jämförelsen med ett TED-talk är romanens egen, då ironisk förstås, men likheten är både deppig och omöjlig att bortse från. 

Visserligen har berättelsens rörelse mot en avslutande idyll något fräscht och ovant över sig – härligt outhärdlig för en postmodern cyniker som undertecknad – men den litterära formens latenta banalitet gör ändå denna inkännande teckning av ett politiskt livsöde väldigt umbärlig. 

 

ROMAN

YAA GYASI

Inte av denna världen

Översättning Inger Johansson

Norstedts, 279 s.

 

Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.

 

 

Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=74519&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön