Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

När kärleken blir en våldsam mardröm

Alexandra Sundqvist.
Foto: Sara Moritz / Ordfront
Annina Rabe.
Foto: PRIVAT

Annina Rabe hoppas att Alexandra Sundqvist får många läsare.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Alexandra Sundqvist bokdebuterade för några år sedan med en fin biografi över Barbro Hörberg, den alldeles för tidigt bortgångna sångerskan som var känd för sina berättande visor med ett vardagligt, melankoliskt och personligt anslag. En av få värdiga arvtagare till Barbro Hörberg i dag är Frida Hyvönen, också hon med sångtexter som är så nakna att det ibland blir nästan plågsamt. 

”Tvångsamheten”.

När Alexandra Sundqvist nu debuterar skönlitterärt är det med en lyrisk berättelse med samma raka och personliga anslag, en text som jag tror skulle fungera väldigt bra även i tonsatt form. Och vem har skrivit en entusiastisk blurb på baksidan, om inte Frida Hyvönen? Allt hänger ihop. 

Sundqvist berättar om ett par som träffas, blir förälskade, flyttar ihop och får barn. Hon skildrar förhållandets alla stadier: den rusiga förälskelsen, det skenperfekta sambolivet, föräldraskapet. Men också hur kvinnan redan i förälskelsestadiet anar ett giftstråk som snart sprider sig. 

Rädslan slår rot och blir till sist ohanterlig.

Relationen utvecklas till en mardrömsaktig spiral där mannen blir alltmer kontrollerande och till sist både psykiskt och fysiskt våldsam. Rädslan slår rot och blir till sist ohanterlig. Det är en tragisk historia som vi läst och hört många, många gånger förut. Det är en akut situation som pågår i alldeles för många kvinnors liv precis just nu.

Men Alexandra Sundqvists såriga berättelse är inte ett debattinlägg. Jag skulle säga att det är en lyrisk svit, men som kanske mår allra bäst av att läsas som en roman. Den poesi hon skriver är enkel, rak och övertygande, men där finns rader som, om man skärskådade dem med poesikritikerns stränga blick kan framstå som förenklade. 

Men man ska inte för det underskatta Sundqvists lyriska förmåga. Hennes skildring sker hela tiden i subtilt samspel med naturen och årstiderna. Men framför allt finns där en en opretentiös avkläddhet som gör att ”Tvångsamheten” känns alldeles uppriktig. Jag hoppas att den når många läsare.LYRIK

ALEXANDRA SUNDQVIST

Tvångsamheten

Ordfront, 201 s.Annina Rabe är litteraturkritiker och medarbetare på Expressens kultursida.Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=81988&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.