Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Monumental katalansk roman om liv och minne

Jaume Cabré.
Foto: Lluís Miquel Palomares

Jaume Cabrés "Jag bekänner" är en drygt 850-sidig monumental roman om Europas historia, skildrat genom en ovärderlig fiol.

Jens Liljestrand följer med på en vindlande färd genom de tidsfragment som skapar en kulturskatt.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | ROMAN. Det finns tegelstenar och det finns tegelstenar. Den katalanska författaren Jaume Cabrés roman "Jag bekänner" är en bok på drygt 850 sidor som blev en oväntad sommarförälskelse när jag fick den i min hand i juni.

Skepsisen inför det monumentala formatet, den för mig okända författaren och den vindlande handlingen släppte snart. Det här är timmar av läsnjutning.

Huvudpersonen, om det finns en sådan, i "Jag bekänner" är Barcelonabon Adrià Ardévol, en stillsam herre, son till en antikhandlare, besatt av språk, lärdom och böcker. Han ärver en oskattbar fiol, en Storioni (en fiolmakare som har funnits på riktigt). Som 60-åring diagnosticeras han med alzheimer och fragment av nuet, barndomen och Europas långa, blodiga historia vävs samman i nästan obeskrivlig, organiskt växande roman om minnet. Människorna som ägt fiolen, som förlorat den, som stulit den, Storioni som byggde den, träklangsexperten som fällde trädet som den byggdes av, munken som på medeltiden mördades utanför ett spanskt kloster i vars lik trädet slog rot och grodde.

Allting är samtidigt, allting är nu. Nazismens ondska på 1900-talet och inkvisitionens grymheter på 1300-talet dubbelexponeras, skaver mot varandra, som ett ansikte reflekterat av olika skärvor i en spegel.


LÄS MER: Jens Liljestrand om Umberto Ecos livsgärning 

Har jämförts med Umberto Eco

Cabrés stora roman har jämförts med verk som Umberto Ecos "Rosens namn" och Carlos Ruis Zafóns "Vindens skugga", men för mig påminner den allra mest om Donna Tartts "Steglitsan".

Här finns samma kärlek till objektet, konstföremålet – i Tartts roman en tavla, i Cabré en fiol – som mirakulöst överlever historien, glider som genom en flod av tid förbi människornas skröplighet och futtighet. Adrià försvinner bort i alzheimer, men det föremål han ägnat sitt liv åt att älska, vårda och lära känna finns kvar, fortsätter sin färd mot det okända.

"Jag bekänner" är ett episkt kraftprov, flerfaldigt prisbelönat. Det är bara att gratulera de svenska läsare som nu får den i sin hand, i Jens Nordenhöks fenomenala översättning.


FOTNOT. På måndag den 22 januari tilldelas Jaume Cabré Kulturhuset stadsteaterns internationella litteraturpris för "Jag bekänner". Prisutdelningen äger rum i Stockholm.


ROMAN

JAUME CABRÉ

Jag bekänner

Översättning Jens Nordenhök

Nilsson, 859 s.


Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.