Foto: Anna Hållams
 Foto: Anna Hållams

Mia Skäringer / Dyngkåt och hur helig som helst

Publicerad
Uppdaterad
Gunilla Brodrej: Den nakna närvaron genomsyrar Mia Skäringers krönikor och bloggar, nu samlade i boken Dyngkåt och hur helig som helst.
När jag dör vill jag att ett vårbiträde som Tabita ska hålla mig i handen.
Nu ler somliga ironiskt.
Medelklassmänniska! Villaförortsneurotiker! Kulturtant! Ha!
Det var en scen i andra säsongen av Mia och Klara där Tabita satt hos en döende farbror. Närvarande och oförställd och mänsklig mitt i sin vulgotatuerade brist på stil och finess.
Den där nakna närvaron genomsyrar Mia Skäringers krönikor och bloggar  i tidningen Mama, nu samlade i boken Dyngkåt och hur helig som helst.
”Back off all jävla yta och blaj. Själ och hjärta går före i kön.”
Dörren är vidöppen in till Skäringer och hennes familj i träkåken på Brännö, tills hon stänger den igen efter tre månaders realityblogg (som ackompanjerades av en maffig damkör i kommentarsfältet). Hon målar gärna upp stöket, smutsen, blodet, sonens adhd, pappans alkoholism, kiss och knull. Allt ska med och det behövs när prästwannabeen trycker på och vill predika.
Hon kallar sin blogg för nakenfisbloggen och ”nakenfis” är ett av de fulaste ord jag vet, men det är också ”grina”, fast det är kanske en klassfråga. Mias mamma är städerska och min sjukgymnast.
Mia ser på verkligheten från ett annat håll och visar den. Somliga hälsar inte på städerskan, det gör henne rasande. Mia är Jack som leder Rose i Titanic. Kom och dansa på nedre däck, det är där som livet pågår och inte i de rätlinjiga blanka nyrenoverade hemmen inredda med fyrkantiga färglösa designmöbler.
Gulletussan och Tabita kommer ur Mia. De är gjorda av uppförstorade egenskaper. Älskansvärda och hopplösa på en gång.
Skäringer har ett patos, men det känns inte påklistrat. Den sköna morsan döljer också en utomjording med reptilhjärna, en exanorektiker och en fd utbränd. Och – inte minst – en stilist.
Hon älskar sin familj så hon går sönder, men hon är rolig. Därför läser man vidare. Hon får ett utbrott mot julens porriga underkläder och bloggar om hur kåtvåta alla mammor blir i den påtvingade julruschen. ”Ja, det riktigt rinner kärlekssaft mellan mammornas ben, riktigt glänser mellan sjö och strand när mammorna prasslar med paketpapper och krullar snören.”
Hon är på min sida. Jag håller henne gärna i handen.
Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag